Vojaška vaja

Na Počku bo spet pokalo

M.K./STA
20. 1. 2017, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna na Počku se danes začenja vaja Lipicanec III.

STA
Vaja, na kateri bo sodelovalo najmanj 400 pripadnikov slovenske vojske, bo trajala do 2. februarja.

Kot so sporočili iz SV, se bo na vaji usposabljalo skoraj 400 pripadnikov enot logistične brigade SV in pripadnikov bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade ameriških oboroženih sil. Vaja bo trajala do 2. februarja.

V sklopu vaje se bodo usposabljali tudi usmerjevalci združenega ognja iz 72. brigade in 152. letalske eskadrilje z letali Pilatus PC-9M.

Poleg razvijanja taktičnih znanj in postopkov, ki zagotavljajo osnovno bojno pripravljenost in usposobljenost, razvijanja interoperabilnosti, izmenjave izkušenj in usposabljanja na področju logistične podpore, je eden izmed glavnih ciljev vaje medsebojno sodelovanje in razumevanje med pripadniki in pripadnicami dveh prijateljskih vojsk, pojasnjujejo v SV.

Ob tem napovedujejo, da bodo za potrebe vaje potekali premiki vojaških vozil SV in ameriških oboroženih sil. Zagotavljajo, da manjše kolone vojaških vozil ne bodo ovirale pretočnosti prometa, bo pa danes in v soboto nekoliko povečan promet iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, od sobote do torka v okolici vadišča, ter zadnji dan vaje, 2. februarja, v smeri od Postojne proti Fernetičem.