Sneg, burja in poledica

Rdeči alarm: Dalmacija povsem odrezana

M.K./STA
17. 1. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zimski vremenski pogoji ovirajo promet na cestah na Hrvaškem, Srbiji ter Bosni in Hercegovini.

HAK
Zaradi močnega vetra, ki kopiči sneg na cestah, so za ves promet zaprti odcepi Sveti Rok - Posedarje na avtocesti med Zagrebom in Splitom kot tudi Kikovica - Delnice na avtocesti Reka - Zagreb.

Na Hrvaškem so za ves promet zaprti nekateri odcepi avtocest med celino in obalo, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak). Sneg in veter sta zaprla tudi nekatere regionalne in lokalne ceste v BiH in Srbiji, poročajo tamkajšnji mediji.

Zaradi močnega vetra, ki kopiči sneg na cestah, so za ves promet zaprti odcepi Sveti Rok - Posedarje na avtocesti med Zagrebom in Splitom kot tudi Kikovica - Delnice na avtocesti Reka - Zagreb. Zaprte so tudi nekatere države ceste kot tudi mosta na otoka Pag in Krk, je objavil Hak. 

Ob hrvaški obali piha močna burja, ki občasno doseže hitrost tudi 145 kilometrov na uro. Rdeče opozorilo velja za hrvaško Primorje in severno Dalmacijo.

V Gorskem kotarju je ponekod tudi več kot 40 centimetrov snega, bela odeja je prekrila tudi višje dele dalmatinskega otoka Vis, na katerem so zadnjič imeli sneg leta 2011. Več centimetrov snega so namerili tudi na otoku Korčula. Sneg, ki je začel padati minulo noč, je povzročil velike probleme na cestah v BiH, je poročala regionalna televizija N1. Na nekaterih cestah v notranjosti države so ustavili ves promet, v zahodnem delu države pa so nekatere ceste odprte samo za osebna vozila. Promet je posebej oviran v gorskih področjih države.

Kot so dodali, so zaradi slabih vremenskih pogojev v Črni gori za tovorna vozila zaprli tudi mejni prehod med Bilećo in Nikšićem.

Beograjska agencija Tanjug je sporočila, da v Srbiji ni večjih težav v prometu, z izjemo državne ceste na Fruški gori, ki je zaradi snega zaprta za tovorni promet.

Sneži tudi v Makedoniji. Voznike so opozorili naj se ne odpravljajo na pot brez ustrezne zimske opreme.