Vprašanje istrske identitete

Hrvaški poslanec o sporu zaradi terana: "Naenkrat smo del Evrope, ki ne ve, kaj je teran"

G.G./STA
17. 1. 2017, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med Slovenijo in Hrvaško je tokrat zavrelo zaradi terana. Po prepričanju hrvaškega poslanca v evropskem parlamentu in nekdanjega dolgoletnega predsednika istrske županije Ivana Jakovčića je spor povsem nepotreben.

Bobo
Se bo zgodba s teranom končala na sodišču?

Jakovčić je povedal, da ima toliko slovenskih prijateljev, ki so "popili toliko terana v Istri" in kupovali vino pod imenom teran pri istrskih vinarjih. Po njegovih besedah ima celo prijatelje s Krasa, ki so prihajali na sejem Vinistra v Poreču s "svojim odličnim kraškim teranom" ter tekmovali za priznanja skupaj z istrskim teranom.

"To je bilo vse mogoče pred 10, 15 leti. Naenkrat pa ni več. Naenkrat smo del Evrope, ki ne ve, kaj je teran," je obžaloval Jakovčić. V Istri po njegovih pojasnilih že stoletja proizvajajo teran. "To vsi veste, tudi v Sloveniji, tudi kraški vinarji," je prepričan poslanec, ki meni, da gre za vprašanje istrske identitete.

Razprave o tem, ali bo to zdaj škodilo tržnemu položaju kraškega terana, so, tako Jakovčić, brezpredmetne. "Količine terana, ki jih proizvajamo v Sloveniji in na Hrvaškem so dejansko zelo majhne. Vsakdo bo našel svojega kupca, težav glede ne bo," je napovedal in dodal, da je "težava, če se preprečuje nekaj, kar je del naše kulturne identitete," je dodal.

Kdo je naredil napako?

Reuters
"Sem sommelier, obožujem vino. Vem, koliko vrhunskih vin je v Sloveniji. Žal mi je, da je do te vinske vojne sploh prišlo,"meni Ivan Jakovčič.

Jakovčić ne ve natančno, kdo je v zgodbi o teranu naredil napako. Če je bila pri vložitvi vloge za zaščito geografske označbe na hrvaški strani, je bila ta na strani vlade v Zagrebu. "Nekateri mi govorijo, da je bil to eden od slovenskih pogojev za hrvaški vstop v EU, a ne vem, ali je to res ali ne. Od kolegov v takratni vladi nisem dobil potrditve tega," je pojasnil.

A četudi je bila to napaka hrvaške vlade, ker ni pravočasno naredila ustreznih korakov, je spor po njegovem prepričanju še vedno nepotreben. "Če smo prijatelji in imamo dobrososedske namere, potem ne vem, kje je problem. Teh nekaj 100 hektarjev vinogradov v Istri, kjer se prideluje trta teran. Koga motijo? So pa del naše identitete," je opisal.

Nekdanjega predsednika istrske županije boli to, da smo Slovenci in Hrvati sicer prijatelji in dobri znanci. Spomnil je, da je imel v preteklosti pogosto težave, ker je bil dober prijatelj s Slovenci in naklonjen drugačnim pogledom pri reševanju najbolj perečih odprtih vprašanj med državama od tistih, ki jih ima uradna politika.

A zdaj to naklonjenost ob zgodbi o teranu izgublja, saj si ne želi tovrstnih odnosov med sosednjima državama. "Tega nam enostavno ni treba," je zaključil.

Spor pri uporabi imena teran

Evropska komisija je kljub pomislekom Slovenije tik pred sprejemom delegiranega akta, ki bo Hrvaški dodelil omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Vino teran naj bi bilo še naprej zaščiteno le v Sloveniji, Hrvaška pa bi lahko uporabljala ime sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra. V tem primeru bi teran morali pisati z manjšimi črkami kot Hrvatska Istra in oboje bi moralo biti na istem vidnem polju.

Slovenija vztraja, da gre za neustrezno ravnanje Evropske komisije, ki legalizira nezakonito ravnanje Hrvaške s prodajo vina pod imenom teran v zadnjih letih. Napoveduje celo tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.