Usodna poroka

Obsojena na smrt, ker je zažgala hčer

B.K.
17. 1. 2017, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pakistansko sodišče je na smrt obsodilo mamo, ki je zaradi napačne izbire moža svojo hčer kaznovala s kruto smrtjo.

Reuters
Leta 2015 je bilo v Pakistanu zaradi vprašanja časti ubitih več kot tisoč žensk. (Fotografija je simbolična)

Pred posebnim sodiščem v pakistanskem mestu Lahore je Parveen Bibi priznala, da je junija ubila svojo hčer. Dejala je, da je to storila, ker je hči »prinesla sramoto družini«. Obsojena je bila na smrt. Žrtvin brat Anees Rafique, ki je materi pomagal ubiti sestro, je bil obsojen na dosmrtno ječo.

18-letna žrtev Zeenat Rafiq, sicer etnična Pandžabinja, se je poročila s Hassanom Khanom, avtomehanikom iz etnične skupine Paštunov.

Bibi ni dovolila, da bi se njena hči poročila izven lastne etnične skupine, zato sta jo brati in mati po poroki privezala za ograjo, pretepla, polila s kerozinom in zažgala. Bibi je nato stekla na dvorišče, si snela ruto ter se začela tolči po prsih in kričati: »Ljudje! Ubila sem svojo hči, ker se je slabo obnašala in prinesla sramoto družini.«

Reuters

Po poroki, ki je nevestina družina ni odobravala, sta Zeenat in Hassan živela pri njem, a 18-letnica se je vrnila k svoji družini po tem, ko so jo poklicali, ji rekli, da spoštujejo njeno odločitev in jo prosili naj pride domov za osem dni, kot to veleva običaj. Čeprav se sprva iz strahu pred kaznijo ni hotela vrniti domov, jo je v to prepričal stric, ki ji je zagotovil, da se ji ne bo nič zgodilo. Khan je medijem povedal, da je Zeenat nenehno govorila o tem, da jo bodo doma ubili.

Nasilje nad ženskami je v Pakistanu zelo razširjeno. Samo v letu 2015 je bilo zabeleženih več kot 1100 podobnih »umorov iz časti«, v katerih so dekleta izgubila življenja zaradi domnevno slabega obnašanja.