Skupaj naprej

Merklova ima nasvet za Trumpa

J.P./STA
14. 1. 2017, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes posvarila novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa pred protekcionizmom, ob tem pa navedla izkušnje, ki so jih dobili v času finančne krize leta 2008. "Skupaj moramo naprej," je dejala.

Reuters
Merklova si želi voditi dialog tudi z novim ameriškim predsednikom.

"Iskreno sem prepričana, da je več prednosti v tem, da gremo skupaj naprej, kot pa da vsak rešuje probleme zase," je povedala Merklova na novinarski konferenci po srečanju Krščansko-demokratske unije (CDU) v kraju Perl.

Ob vprašanju, ali so lahko Trumpove težnje k protekcionizmu nevarne, je Merklova spomnila na finančno krizo leta 2008, ki se je začela v ZDA.

"Kot vodje držav in vlad smo rekli, da se moramo skupaj spopasti s problemi," je povedala Merklova, ki je imela pri tem v mislih delovanje skupine G7 in G20.

Finančno krizo se je premagalo s sodelovanjem, skupnimi pravili in uravnavanjem finančnega trga, je še dejala.

Merklova si želi voditi dialog tudi z novim ameriškim predsednikom, s katerim se namerava boriti za prosti trg in skupno pot gospodarskih velesil.

Med predsedniško kampanjo je Trump večkrat grozil s protekcionističnimi ukrepi proti uvozu iz Kitajske in Mehike. Kot prvo zmago pa je oznanil nedavno odločitev avtomobilskega podjetja Ford, da ne zgradi nove tovarne v Mehiki.