Zaostrovanje odnosov

Kitajci Trumpa posvarili, naj se pripravi na vojaški spopad

J.P.
14. 1. 2017, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Združene države Amerike bi se morale pripraviti vojaški spopad, je opozoril kitajski tabloid, ki je v lasti države.

Profimedia
Rex Tillerson.

Manj kot 24 ur po tistem, ko je kandidat za državnega sekretarja Rex Tillerson – vsaj tako se je zdelo – pozval k blokadi otokov v Južnokitajskem morju, so v publikaciji Global Times nekdanjega šefa ExxonMobila obtožili hujskaštva. Da naj se poduči o strategijah jedrskih sil, če pričakuje, da se bo jedrski orjak umaknil s svojega ozemlja, so zapisali v časopisu, ki je v lasti države, a ne vedno v skladu z njeno politiko.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang Lu je sicer po Tillersonovih komentarjih poudaril težo vzajemnega spoštovanja in sodelovanja.

Drezanje v Peking

Južnokitajsko morje, kjer se vsako leto obrne na trilijone evrov, je kamen spotike v regiji. Čeprav si ga lasti več držav, med drugim Filipini in Vietnam, je Kitajska tam postavila sedem umetnih otokov, jih opremila z letalskimi pistami in protiletalskim orožjem.

V času mandata predsednika Baracka Obame je njegova administracija na območju izvajale zračne in pomorske patrulje, da bi uveljavila svojo pravico do svobodne navigacije. In s tem razjezila Peking.

Napenjanje mišic

Kar pa je neprimerljivo z blokado umetnih otokov, o čemur v Washingtonu do sedaj sploh še niso govorili. Če bo Trumpova diplomatska ekipa ubrala tako pot, naj se pripravi na vojaški spopad, so zapisali v Global Times. Kitajska je namreč dovolj odločena in dovolj močna, da lahko poskrbi, da Tillersonovo hujskaštvo ne bo padlo na plodna tla.