Radon

Sredi Ljubljane povišane koncentracije radioaktivnega plina

J.P.
14. 1. 2017, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najvišja izmerjena vrednost sevanja v stavbi psihiatrične klinike na Poljanskem nasipu je za kar trikrat presegla mejno vrednost.

Bobo
Inšpektorat za varstvo pred sevanji je v stavbi psihiatrične klinike na Poljanskem nasipu odkril povišane koncentracije radona.

Ko so konec lanskega leta zaradi meritev koncentracije radona v stavbi prevrtali betonsko ploščo, ki loči klet in pritličje, so kazalci merilnih aparatur pokazali izredno visoke vrednosti. Časnik Novice Svet24 danes poroča, da naj bi v prvem nadstropju stavbe psihiatrične klinike na Poljanskem nasipu instrumenti pokazali 7000 becquerelov na kubični meter, ob vrtini v klet pa celo neverjetnih 115.000 becquerelov na kubični meter. Priporočene vrednosti so glede na najnovejše smernice v prostorih, kjer bivamo, 100 becquerelov na kubični meter oziroma največ 400 becquerelov na kubični meter.

A tudi vrednost 12.100 becquerelov na kubični meter kaže na popolnoma neprimerne razmere za bivanje in življenje. Zato je inšpektorat izdal opozorilo, da je treba prostore redno zračiti, ter poudaril, da se v teh prostorih ljudje ne smejo zadrževati več kot 500 ur letno oziroma povprečno manj kot 10 ur tedensko, še poroča časnik Novice Svet24. 

Nedolžna pomota?

Na Inšpektoratu za varstvo pred sevanji so za časnik povedali, da so v stavbi res odkrili povišane koncentracije radona, a da so vrednosti znatno nižje. Najvišja izmerjena vrednost sevanja je znašala 3844 becquerelov na kubični meter, kar približno trikrat presega mejno vrednost. V istem prostoru so skozi tla izvrtali tudi luknjo, pod katero je bilo 12.100 becquerelov na kubični meter (z negotovostjo +/–1400 becquerelov na kubični meter), so pojasnili na inšpektoratu. Novinar časnika Svet24 pa je prejel tudi neuradno razlago, da naj bi oseba, ki je izvajala meritve, najprej narobe odčitala vrednosti in od tod naj bi izvirale govorice o koncentraciji okoli 120.000 becquerelov na kubični meter. Skratka nedolžna pomota.