Več terapij

V Črnomlju humano stopili skupaj za razvojni oddelek

M. Bezek-Jakše/Dolenjski list
14. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V okviru humanitarne akcije Stopimo skupaj bodo zbirali denar za razvojni oddelek v črnomaljskem vrtcu – za več terapij.

vrtec-crnomelj.si
Takole je decembra v razvojnem oddelku potekala terapija s kuščarjem.

Območno združenje Rdečega križa Metlika je na prošnjo staršev v sodelovanju z Vrtcem Otona Župančiča iz Črnomlja in Zavodom za izobraževanje in kulturo (Zik) Črnomelj ter s pomočjo vseh treh belokranjskih občin začelo 17. humanitarno akcijo Stopimo skupaj. Denar, ki ga bodo zbirali v akciji, bodo namenili razvojnemu oddelku v črnomaljskem vrtcu, v katerem so belokranjski otroci s posebnimi potrebami.

Pomagajte z nakazilom

Nakažete lahko poljubni znesek na transakcijski račun Rdečega križa Metlika, številka 02994-0019199751, s pripisom: razvojni vrtec. 

Štirje otroci s posebnimi potrebami

Ti otroci za svoje dobro počutje in razvoj potrebujejo posebno skrb in specifične pristope specialnih strokovnjakov, a so trenutno prikrajšani za dodatno strokovno pomoč. V razvojnem oddelku, ki so ga odprli pred poldrugim letom, so zdaj štirje otroci s posebnimi potrebami, ki pa se med seboj zelo razlikujejo po individualnih značilnostih ter sposobnostih. Dva sta težje gibalno ovirana, torej ne hodita, se ne hranita samostojno in v vrtcu potrebujeta stalno skrb, nego ter pomoč pri vseh opravilih. Poleg težje gibalne oviranosti se pri enem otroku kaže motnja avtističnega spektra, zaostanek v duševnem razvoju ter velike govorne težave. Drugi otrok s težjo gibalno oviranostjo je tudi slep z ostanki vida in z govornimi težavami. Preostala dva otroka sta sicer gibalno spretna, pri hranjenju ter skrbi zase potrebujeta le nekaj pomoči odraslih in z različnimi prilagoditvami samostojno sodelujeta pri vsem, kar se dogaja v vrtcu, a imata iz različnih vzrokov specifične težave na področju govora, socialnih interakcij, komunikacije ter kognitivnih sposobnosti.

J.B.M.
Gonilna sila akcije: Petra Pezdirc Stopar, Tadej Fink in Zalka Klemenčič.

Veliko finančno breme

Dobrodelni koncerti

Pomagate lahko tudi tako, da se udeležite dobrodelnih koncertov, ki bosta v petek, 24. februarja, ob 18. uri v športni dvorani pri OŠ Metlika in v petek, 21. aprila, ob 18. uri v kulturnem domu v Črnomlju. 

Za celosten razvoj otrok v vrtcu skrbita defektologinja in pomočnica vzgojiteljice. Otroci so enkrat na mesec upravičeni do dodatnih obravnav v razvojni ambulanti, kar je zelo malo in ne zadostuje za njihov viden napredek. Da bi otroci bolj napredovali pri govoru, socialni interakciji, gibanju in še pri čem, potrebujejo poleg defektologa še tedenske obravnave drugih strokovnjakov, kot so logoped, nevrofizioterapevt ter terapije s pomočjo živali in še kaj. Vse naštete dodatne strokovne obravnave pa so samoplačniške in zato velik finančni zalogaj ter psihični izziv za družine, saj so njihovi popoldnevi pogosto zelo stresni in obremenjujoči.

Še vedno le izjema

Z denarjem, zbranim v akciji Stopimo skupaj, bi otrokom omogočili dodatne obravnave v okviru vrtca, torej v okolju, ki ga poznajo in sprejemajo. Za optimalni razvoj otrok iz razvojnega oddelka vrtca bi potrebovali na teden vsaj pet ur nevrofizioterapevta in sedem ur logopeda ter vsak drugi teden terapijo s pomočjo živali. Hkrati bo šlo v akciji tudi za obveščanje in ozaveščanje javnosti o delu v razvojnem oddelku. A tudi za pobudo, da se naredi korak naprej in predšolskim otrokom, ki so bili, dokler niso odprli razvojnega oddelka, v zavodih, doma ali vključeni v redne oddelke, omogoči več strokovne pomoči, kar bi moralo biti v državi že vsakdanja praksa, in ne izjema. Z akcijo želijo opozoriti, da bi morala biti takšna pomoč vključena v sistem.