Ustavni sodniki

Koga bo državnemu zboru predlagal Borut Pahor?

žk
13. 1. 2017, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Borut Pahor je včeraj opravil prvi krog posvetov z vodji poslanskih skupin, na podlagi katerih bo izbral štiri kandidate, ki jih bo predlagal za ustavne sodnike.

STA
Pogoji: za ustavnega sodnika je lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj štirideset let.

Štirim ustavnim sodnikom, Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju, Janu Zobcu ter Ernestu Petriču, se marca oziroma aprila izteče devetletni mandat. Predsednik Borut Pahor bo moral tako državnemu zboru predlagati štiri nove kandidate. Čeprav naj bi bila funkcija ustavnega sodnika visoko strokovna in apolitična, se je prav v zadnjih letih izkazalo, da svetovnonazorska usmerjenost sodnikov znatno vpliva na njihove odločitve.

Politična usmerjenost

Da je pomembno, iz katere smeri izvirajo pogledi na svet ustavnih sodnikov in sodnic, kaže tudi postopek izbire, saj kandidate predlaga predsednik, podpreti pa jih morajo tudi poslanci. Za štiri prosta mesta se je prijavilo 22 kandidatov, med katerimi so tako javnosti neznana imena kot nekateri izpostavljeni posamezniki, več predavateljev in zaposlenih z različnih slovenskih in tujih fakultet, odvetniki, sodniki, tožilci in pravobranilci.

Politična potrditev: kandidate za položaj ustavnega sodnika predlaga predsednik republike, o njih pa odločajo poslanci državnega zbora. Glasovanje je tajno, kandidat mora dobiti 46 glasov podpore. 

Dolg seznam kandidatov

Med prijavljenimi so Matej Accetto, profesor na ljubljanski pravni fakulteti, Andrej Auersperger Matić, pravna služba Evropskega parlamenta, Nina Betetto, podpredsednica vrhovnega sodišča, Rado Bohinc, profesor na fakulteti za družbene vede, Martina Bukovec, državna pravobranilka, vodja zunanjega oddelka v Celju, Marko Cuk, odvetnik, Mile Dolenc, sodnik gospodarskega oddelka vrhovnega sodišča, Anže Erbežnik, profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, Andrej Ferlinc, vrhovni državni tožilec, Damjan Gantar, višji sodnik v oddelku za varstvo ustavnih pravic upravnega sodišča, Klemen Jaklič, predavatelj na Harvardu, Vid Jakulin, profesor na ljubljanski pravni fakulteti, Branko Korže, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, Jože Kozina, višji državni tožilec, Petra Mahnič, pravnica, Matjaž Nahtigal, izredni profesor na koprski fakulteti za management ter na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, Bojan Pečenko, odvetnik, Boštjan Pintar, pravnik, Rok Svetlič, Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Katja Šugman Stubbs, profesorica na ljubljanski pravni fakulteti, Renata Zagradišnik, svetovalka na ustavnem sodišču, Andraž Zidar, programski direktor podiplomskega študija človekovih pravic in demokratizacije na European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation v Benetkah, ter Mitja Žagar, profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

Stranke previdne pri imenih

Borut Pahor je včeraj začel posvete s predstavniki poslanskih skupin, na podlagi katerih bo izbral štiri kandidate. Vse glasnejše so govorice, da naj bi se mesta ustavnih sodnikov stranke že razdelila tako, da naj bi tri dobila koalicija in eno opozicijske stranke, oziroma bolje rečeno SDS. Omenja se tudi možnost, da naj bi predsednik Pahor predlagal tudi koga, ki ga na trenutnem seznamu kandidatov ni. Vodje poslanskih skupin so bili po prvih pogovorih večinoma zadržani, le pri SDS so že odločeni. »V poslanski skupini SDS smo predsedniku republike iz nabora kandidatov za ustavne sodnike v izvolitev predlagali dva kandidata, doktorja Klemena Jakliča in doktorja Anžeta Erbežnika,« je v izjavi medijem pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da ne bodo podprli nikogar, ki je sodeloval pri kršenju človekovih pravic.