(Ne)čisto okolje

FOTO: Smeti mečejo skozi okno, mladi jih pobirajo

pk
13. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Očitno je, da se marsikdo smeti znebi v naravi pa tudi na človeškemu očesu precej neprijazen način. Mlado generacijo Tolmincev to moti, zato so se odločili ukrepati.

osebni arhiv
Dan Isteny (levo zgoraj), pobudnik akcije, pozira z nekaj Tolminci, ki so pomagali čistiti okolje.

Dan Isteny si bo prizadeval, da bo spomladi organiziral še več akcij; tudi tako, ki bi očistila celotno Posočje. Če bo sreča, bi lahko vse skupaj preraslo v vseslovensko čistilno akcijo. 

Dan Isteny iz Tolmina je pred novim letom naznanil, da bo domačine nagovoril k ukrepanju v okviru te problematike. »Zadnje čase veliko hodim na relaciji Tolmin–Volče in ob cesti opažam, kako neodgovorni ljudje se vozijo po naših cestah. Pridružite se mi v čistilni akciji, da zbrišemo to sramoto. Bodimo zgled mladim, mladi pa starejšim,« pove Isteny. 

Dodaja, da se zaveda, da ne more samo kritizirati, ampak je treba tudi nekaj ukreniti, zato so njegove besede postale hitra akcija. Odločil se je, da domačine nagovori, naj se mu pridružijo v čistilni akciji, v kateri bodo pobirali odpadke, ki jih nevestni ljudje kar skozi okno svojega vozila odvržejo v naravo.

osebni arhiv
Tolminci so s smetmi, odvrženimi ob cesti, napolnili kar precej vreč.

Dober odziv

Mnogi so pozdravili prizadevanja mladih. »Tudi takšne stvari pripomorejo, da ljudje začnejo razmišljati o tem, da se smeti ne meče kar skozi okna,« pove domačin.

Dogodek je naznanil prek družbenih omrežij; v zelo kratkem času se je nabralo lepo število mladih, ki so se sprehodili po okolici Tolmina in pobirali smeti. Imeli so že dve čistilni akciji; prva je stekla kljub polarnemu mrazu okrog božiča, druga pa minuli vikend.

»Na prvi čistilni akciji smo se sprehajali ob cesti med Tolminom in Volčami. Tam smo našli marsikaj; stare stole, celo salonitke in druge odpadke. Nabrali smo za 18 vreč smeti. Minuli teden pa je dobrih deset udeležencev akcije čistilo naravo ob cesti med Tolminom in Mostom na Soči. Tu smo nabrali za kar 25 vreč odpadkov,« pravi pobudnik čistilne akcije Dan Isteny.

osebni arhiv
Ob cesti so našli stare stole, plastenke, pločevinke, račune in celo salonitke.

Napačno sporočilo

»Danes smo dobili bitko, vojna pa še kar traja. In trajala bo, dokler bo človek skregan s svojim razumom in odnosom do narave. Vesel sem odziva na čistilno akcijo in verjamem, da bo naslednja toliko bolj obiskana. Pohvala vsem udeležencem! Velika zahvala pa gre tudi vsem, ki ste pripomogli k organizaciji dogodka,« je ob zaključku dveh akcij svoje misli zadovoljen sklenil Isteny.