William Peter Blatty

Poslovil se je avtor Izganjalca hudiča

S.R.
13. 1. 2017, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V 89-letu starosti se je poslovil pisatelj William Peter Blatty, ki je leta 1971 napisal roman Izganjalec hudiča. Ta mu je služil kot predloga za scenarij pozneje precej bolj razvpite istoimenske grozljivke.

Profimedia
Pisatelj in filmar William Peter Blatty.

Noben seznam najboljših grozljivk vseh časov ni popoln, če se nanj ne uvrsti tudi Izganjalec hudiča (The Exorcist) iz leta 1973. Film je režiral William Friedkin, scenarij zanj, za katerega je prejel tudi oskarja, pa je napisal William Peter Blatty. Na žalost je Blatty včeraj v 89. letu starosti umrl, novico pa je nedavno prek tviterja objavil prav Friedkin.

Čeprav si ga bomo zapomnili predvsem po tem delu, je za njim dolga in uspešna kariera pisatelja in filmskega ustvarjalca. Njegovi zvesti privrženci se na primer radi spomnijo nadrealističnega filma o dogajanju v norišnici The Ninth Configuration iz leta 1980, ki ga je režiral sam in zanj napisal tudi scenarij. Blatty, ki je sicer precej bolj znan po svojih grozljivkah, je večkrat sodeloval tudi z Blakom Edwardsom, pri čemer je veliko prispeval k scenariju za film Rožnati panter – Strel v temi, eno najboljših komedij šestdesetih let prejšnjega stoletja.