San Escobar

Velik spodrsljaj: minister si je državo izmislil

pr
14. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko se je poljskemu zunanjemu ministru Witoldu Waszczykowskemu močno zareklo, je njegov spodrsljaj postal pravi hit na družbenih omrežij.

Reuters
Waszczykowski ta teden v New Yorku lobira pri drugih državah za podporo.

Poljski zunanji minister Witold Waszczykowski je pred dnevi pred novinarji dejal, da se je srečal s predstavniki iz približno 20 držav, s katerimi Poljska še nima diplomatskih odnosov, med njimi tudi z državniki iz karibske države San Escobar. Vendar pa ta država ne obstaja. Waszczykowskemu se je očitno zareklo, kar so opazili tudi uporabniki družbenih omrežij.

Sveti Krištof?

Kaj je mislil?

Kot je po spodrsljaju pojasnila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva je imel minister v mislih državo Sveti Krištof in Nevis, po špansko San Cristobal y Nieves.

Pozneje je ministrovo polomijo poskušala rešiti njegova tiskovna predstavnica, ki se je izgovarjala, češ da je imel minister v mislih državo Sveti Krištof in Nevis, po špansko San Cristobal y Nieves. Mnogi pa temu ne verjamejo in menijo, da je minister rekel točno to, kar je mislil.

Neobičajno za ministra

Kakorkoli, država San Escobar ne obstaja. Resda sicer ni nič nenavadnega, če se človeku kaj zareče, ni pa ravno običajno, da zunanji minister navede državo, ki ne obstaja. To so izkoristili uporabniki družbenih omrežij, ki so začeli postavljati teorije, kako se je lahko zmotil in kakšno je življenje v izmišljeni državi. Število šal na račun ministra raste vsako uro. Nekateri spletni komentatorji tako navajajo, da je minister morda oboževalec serije Narcos, v kateri glavno vlogo igra zloglasni preprodajalec kokaina Pablo Escobar.

Ustanovili državo

Izmišljena dejstva

V državi vlada večstrankarska demokracija. Med drugim že od nekdaj priznavajo tudi istospolne zakone, izvoz paradižnika pa se je lani povišal za 23 odstotkov.

Drugi so šli še korak dlje in ustvarili profil na twitterju, na katerem predstavljajo novoustanovljeno državo San Escobar oziroma z uradnim imenom Republica Popular Democratica de San Escobar. Profil je opremljen z zastavo, zemljevidom, fotografijami in novicami iz izmišljene države. V tvitih med drugim zanikajo poročanje medijev, da San Escobar ne obstaja, in izkazujejo podporo kandidaturi Poljske za članstvo v Varnostnem svetu ZN.

Minister v New Yorku

Do zanimivega dogodka je sicer prišlo ob robu dogajanja v zvezi z dejavnostii, s katerimi se Poljska poteguje za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2018–2019. Poljski zunanji minister zato ta teden v New Yorku lobira pri drugih državah za podporo.