Sovražni govor

Politik obsojen, a ne kaznovan

M.K./STA
9. 12. 2016, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nizozemski desničarski politik Geert Wilders je bil danes na sodišču spoznan za krivega diskriminacije proti Maročanom, ne pa tudi za sovražni govor in spodbujanje sovraštva.

Reuters
53-letnega Wildersa ne bo doletela nobena druga kazen razen te obsodbe.

Geert Wilders je bil na sodišču zaradi izjav proti Maročanom na predvolilnem shodu leta 2014.

Kontroverzni nizozemski politik, znan predvsem po svoji protiislamski drži, je na shodu po lokalnih volitvah leta 2014 svoje privržence vprašal, ali si na Nizozemskem želijo manj ali več Maročanov. Ko so začeli vzklikati, da jih želijo manj, je odgovoril, da "bodo to uredili".

Sodišče je danes ocenilo, da so Wildersove izjave bile izrečene na način, da bi spodbudile druge k diskriminaciji ljudi maroškega porekla, vendar pa da "ni dovolj dokazov", da so te besede vzpodbujale sovraštvo.

"V tem primeru je bilo najpomembnejše vprašanje, ali je Wilders prestopil mejo. Ta sodba zdaj odgovarja na to vprašanje," so sporočili sodniki v današnji sodbi.

53-letnega Wildersa sicer ne bo doletela nobena druga kazen razen te obsodbe. Sodišče je zavrnilo tudi zahtevo tožilstva, da bi moral politik plačati 5000 evrov kazni. Sodba tako tudi ne bo imela nobenega vpliva na njegov poslanski mandat.

Wildersa ob izreku sodbe ni bilo na sodišču, pa tudi sicer se obravnav ni udeleževal. Čeprav je prej napovedoval, da bo ignoriral tudi sodbo, pa je danes preko odvetnika že napovedal, da se bo pritožil, ker da je njegova današnja obsodba "velika izguba za svobodo govora".

Wildersova Stranka za svobodo (PVV) je sicer od začetka procesa proti njemu močno pridobila na priljubljenosti. Glede na javnomnenjske raziskave je trenutno stranka z največ podpore. Marca prihodnje leto pa bodo v državi parlamentarne volitve.