Preživela v puščavi

Pila sta svoj urin in nameravala jesti drug drugega

M.K.
9. 12. 2016, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mlad par se je odpravil na romantično kampiranje v nacionalni park Joshua Tree, tam pa brez sledu izginil. V kalifornijski puščav sta izgubljena preživela šest dni.

Profimedia
Neobičajno lepa puščavska pokrajina parka Joshua Tree Kaliforniji zna biti tudi zelo neprijazna in neprizanesljiva.

Mariya Masha Mitkova (27) in Aaron Morganstein (33) sta se 12. novembra podala na kampiranje v puščavsko območje nacionalnega parka Joshua Tree, približno 225 kilometrov vzjodno od Los Angelesa. Prijatelji so ju zadnjič videli, ko sta se odpravila iz svojega doma v Elysian Valleyju v Los Angelesu. Po Poročanju časnika LA Times, sta na bankomatu dvignila nekaj gotovine in na cesti proti nacionalnemu parku natočila gorivo. Od tam pa se je za njima izgubila vsaka sled.

Profimedia
Idilične predstave para o izletu v puščavsko pokrajino so se po sončnem zahodu hitro izrodile v morasto preizkušnjo (slika je simbolična)..

Ko sta prispela v nacionalni park, sta se Mitkova in Morganstein podala na pohodniški izlet, vendar je sonce zašlo hitreje kot sta pričakovala,  v temi pa nista našla poti nazaj do svojega avtomobila. Naslednjih šest dni sta preživela v vztrajnih poskusih najti pot nazaj v civilizacijo. Pri sebi sta imela zelo malo vode, večina zalog vode in hrane je ostala v avtomobilu. Dnevi so minevali in bila sta že prepričana, da jima grozi smrt. Obupana sta začela razmišljati o tem, kako bi lahko drug drugemu pojedla dele telesa.

"Sebi in puščavi sem obljubila, da bom, če preživim, naredila vse, da bi svet spremenila na bolje," je pozneje izpovedala Mitkova.

20. novembra ju je našla obmejna patrulja na blizu meje s Mehiko. Par je pozneje na redditu povedal, kaj vse sta nameravala  v obupu narediti, da bi preživela.

Morganstein je povedal, da je tretji dan že pomislil, da bo umrl, vendar mu je pomagalo to, da je vztrajno racionaliziral porabo tistega, kar jima je še ostalo v nahrbtnikih. Na kampiranje sta sicer prinesla zalogo hrane za dva tedna in 30 litrov vode, vendar je vse to ostalo v avtomobilu. S seboj na izlet sta vzela samo pet litrov vode.

Ko jima je voda pošla, sta začela piti lasten urin.

"Ob prvih požirkih je bilo res grozno, vendar ko se rehidrirate, to komajda zaznate," je povedal Morganstein. "Večkrat sva morala piti svoj urin in to nama je rešilo življenje." 

Nenavadno, ko so ju našli, nobeden od njiju ni potreboval zdravniške pomoči. Res sta bila zelo izčrpana, vendar nista bila poškodovana niti dehidrirana.