Pogled v prihodnost

Vladimir Putin o teleportaciji: Ne smemo jih razočarati

T.L.
9. 12. 2016, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekateri ruski tehnološki projekti so na tujem "na slabem glasu".

Reuters
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je prepričan, da Rusija ne sme "razočarati" Zahoda in popravljati navedb, objavljenih v medijih, da bo Moskva kmalu razpolagala s sistemom za teleportacijo.

O ruskih prizadevanjih, da naj bi razvili sistem, ki bi "v trenutku" omogočal prenos z enega kraja na drugega, so poleti poročali v britanskem The Telegraph. Zapisali so še, da naj bila tehnologija dostopna do leta 2035.

Putin je (z nasmehom) za

Putina so na poročilo spomnili na četrtkovem srečanju z rusko agencijo za strateške iniciative. Ob razpravah o novih projektih je eden od članov dejal, da so mediji poročali o načrtih, povezanih s teleportacijo, "izven konteksta, zaradi česar je vse skupaj zvenelo, kot da gre za grožnjo vsem Evropskim državam."

"Ne smete jih razočarati. Ta ideja bi se morala izvesti," je odgovoril Putin z nasmehom na obrazu.

Načrti ruske agencije, ki vključujejo znanstvenike in strokovnjake s področja IT, zajemajo projekte, ki bi se uresničili v dveh desetletjih. Moskva načrtuje razvoj lastnega programskega jezika, mobilno omrežje 5G, razvoj varnejših komunikacijskih sistemov in kvantno teleportacijo. Kvantna teleportacija je za prihodnost pomembna zaradi možnosti, ki jih omogoča pri prenosu informacij. Po poročanju Russia Today pa se zdi, da glede na odziv teleportacija ni na vrhu Putinovega seznama.