Opozorilo

Sneženje ponehalo, meteorne vode še pretijo. Nova pošiljka v ponedeljek

J.P./STA
14. 1. 2017, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sneg je povsod po državi povzročil precej težav. Vremenoslovci napovedujejo, da bo do jutra sneženje slabelo in postopno ponehalo, najkasneje na jugu in vzhodu države. Na agenciji za okolje (Arso) opozarjajo na veliko verjetnost razlivanja meteornih voda.

Profimedia
Zaradi nizkih temperatur so lahko ceste poledenele.

Na agenciji za okolje so izdali opozorilo, da je zaradi zamrznjenih tal, spremenjenih odtočnih razmer in predvidenih obilnejših padavin predvsem v zahodnem in južnem delu države velika verjetnost razlivanja meteornih voda.

Zaradi nizkih temperatur pa so lahko ceste, predvsem na Primorskem, poledenele, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru.

Zaradi sneženja se je v petek zgodilo več prometnih nesreč in zdrsov. Na cestah v prestolnici so voznikom pri speljevanju na zasneženih cestah pomagali mimoidoči pešci, avtobuse ljubljanskega potniškega prometa pa so potiskali kar potniki.

Na Hrvaškem vremenoslovci medtem napovedujejo, da bo do zjutraj v posameznih krajih zapadlo približno 25 centimetrov novega snega. Vreme naj bi se danes in v nedeljo postopno umirilo, prihodnji teden pa bodo temperature znova nižje in obetajo se nove padavine.

Po tokratnem sneženju se obetata dva dneva suhega vremena. Po napovedi agencije za okolje bo danes sprva pretežno oblačno, popoldne pa bo že več sonca. Delno jasno vreme se obeta tudi v nedeljo, medtem ko v ponedeljek lahko pričakujemo nekaj centimetrov novega snega.

Razmere se umirjajo

Pod težo snega se je po podatkih Centra za obveščanje na cestišča podrlo več dreves, ki so promet med drugim ovirala v Destrniku, Razkrižju, Brežicah, Sevnici, Celju, Podvelki, Podlehniku in Juršincih. Ker je sprva deževalo in so bila tla zamrznjena, je poledica botrovala številnim nesrečam in poškodbam, ki so zelo obremenile ljubljansko urgenco.

Ponoči je sneženje povsod ponehalo in tudi promet po državi poteka tekoče. Kljub temu na prometnoinformacijskem centru pozivajo k previdnosti zaradi ledenih plošč na primorski in dolenjski avtocesti ter na ljubljanski obvoznici.

Poleg tega je na odstavnih pasovih na primorski avtocesti na različnih odsekih še vedno večje število tovornih vozil. Promet poteka normalno po voznem in prehitevalnem pasu. Promet ponekod po državi, zlasti na Primorskem, ovira tudi megla, ki zmanjšuje vidljivost.

Na pomurski avtocesti pa je vozišče pri priključku Sveti Jurij ob Ščavnici proti Murski Soboti spolzko zaradi razlite nafte.

Zaradi zasneženega cestišča je zaprta cesta čez prelaz Vršič, na avstrijski strani ceste čez prelaz Jezersko pa je obvezna uporaba verig. Prav tako so verige obvezne na cestah Zatrnik-Pokljuka in Sorica-Bohinjska Bistrica.

Na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina zaradi zimskih razmer na Hrvaškem velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Prav tako je promet za ta vozila prepovedan na regionalnih cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič in Godovič-Spodnja Idrija.