Ustavil se je tudi v Bruslji

Terorist Amri je takoj po napadu »poziral« pred nadzorno kamero

G.G.
5. 1. 2017, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kako je uspelo teroristu Anisu Amrija zbežati iz Berlina in preko Nizozemske, Belgije, Francije v treh dneh prispeti do Milana? Nadzorne kamere so ga ujele tudi na železniški postaji v Bruslju.

Profimedia
Anis Amri na železniški postaji v Bruslju.

Amri je po terorističnem napadu na božičnem sejmu v Berlinu, ko je z ukradenim tovornjakom treščil v stojnice in ubil 12 ljudi, postal najbolj iskani zločinec v Evropi. Toda takoj po napadu si je na podzemni železniški postaji Zoo, ki se nahaja v bližini božičnega sejma na Breitscheidplatzu, dovolil precejšnjo predrznost. Po pisanju Bilda je proti nadzorni kameri namerno pokazal kazalec – kar je pogosta gesta pripadnikov teroristične organizacije Islamska država.

Fotografija iz Bruslja

Kam je odšel Amri po napadu? Policija tega ne ve ali pa informacij noče deliti z javnostjo. Znano je, da se je v sredo, dva dni po napadu, pojavil na železniški postaji v nizozemskem Nimwegnu, ki leži tik ob meji z Nemčijo. Čez dve uri je bil že v Amsterdamu, zatem pa se je podal proti Belgiji. Na železniški postaji Bruselj-sever so ga spet ujele nadzorne kamere. Oblečen je bil v vojaško zeleno jakno, okoli vratu je imel ogrnjen črn šal, na glavi pa poveznjeno sivo kapo. Obraz je imel torej toliko zakrit, da ga je bilo težje prepoznati.

V četrtek je bil Amri v Lyonu. Tudi tam so ga zasačile nadzorne kamere na železniški postaji. Pot je nadaljeval v Italijo, do Torina, nato pa do Milana, kjer sta ga v zgodnjih petkovih urah ustavila policista. Amri je streljal, zadel enega policista, drugi policist pa je ustavil njegov beg.

Prijeli domnevnega Amrijevega pomočnika

Nemško tožilstvo je včeraj izdalo zaporni nalog za domnevnega Amrijevega pomočnika. Osumljenca, 26-letnega Tunizijca Bilala A., so že prijeli.  Z Amrijem sta se poznala od konca leta 2015, dan preden je Amri izvedel napad, pa sta se tudi srečala v neki restavraciji in intenzivno pogovarjala.