CIKLON

Axel povzročil hudo škodo

STA/B.K.
5. 1. 2017, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ciklon poimenovan Axel je zajel večji del Nemčije. S sabo je prinesel močno sneženje, mrzel zrak in intenzivno viharno plimo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Najmočnejša viharna plima v zadnjih desetih letih je na nemških obalah Baltskega morja povzročila precejšnjo škodo, med drugim je poplavila ceste in preplavila jezove. Prizadela je tudi dele Danske.

Največjo škodo je povzročilo močno poplavljanje, ki je zalilo ceste in avtomobile. Te so morali ponekod reševati iz poplavljenih območij.

O največji škodi zaenkrat poročajo z otoka Usedom, kjer se je udrl del pečine nad morjem, zaradi neurja pa je bilo uničenih tudi več stopnišč, restavracij in delov promenade na obali. Na otoku Rügen je preplavilo nekaj morskih jezov, ponekod so zaradi viharne plime ladje nasedle na pomolih, poplavilo je tudi nekatere hiše.

Zaradi ciklona Axel pa so poročali o nevšečnostih tudi z drugih koncev države. Zaradi močnega vetra, sneženja in poledenelih cest se je na severu Bavarske zgodilo trikrat več prometnih nesreč kot običajno.

Ciklon naj bi sicer prešel proti Belorusiji, vendar na vzhodu in jugu Nemčije še vedno obstaja možnost snežnih neurij. V gorah pa se bodo temperature verjetno spustile tudi do - 20 stopinj Celzija.