Razmišlja o tožbi

Odstavili so direktorico Majdo Kavšek

L. Markelj/Dolenjski list
5. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Občina Šentjernej in občinski svetniki niso bili zadovoljni z delom Javnega podjetja EDŠ, Ekološke družbe Šentjernej in direktorice Majde Kavšek.

L. M.
Majda Kavšek: »Na izredno sejo občinskega sveta me niso povabili.«

Kritike so že dlje časa letele zlasti na račun neracionalnega delovanja, napačne vizije razvoja podjetja in podobno. Očitno tudi dodatno delo, ki ga je občina EDŠ dala z lansko kadrovsko okrepitvijo in nakupom nove opreme, ni bilo dovolj.

Najprej sporazumen odhod

Nanj je bila Majda Kavšek pripravljena, a le če bi spoštovali njeno pogodbo o zaposlitvi (odpovedni rok in odpravnina). Vendar take ponudbe pisno ni prejela.

Svetniki so na nedavni izredni seji občinskega sveta na predlog mandatne komisije Majdo Kavšek sredi drugega mandata (do konca tega je imela manj kot leto dni) razrešili z mesta direktorice. Štirinajst jih je glasovalo za (eden je bil proti, dva sta se vzdržala).

Zunanja sodelavka občine Edita Dobaj, direktorica družbe Idealis – Inštituta za plače in delovna razmerja iz Ljubljane, je na seji kot glavni razlog za krivdno razrešitev Kavškove navedla nespoštovanje sklepa občinskega sveta z 21. septembra lani, s katerim jo je občinski svet pozval k izročitvi poslovne dokumentacije podjetja (zaposlitvene, kadrovske itd.) zaradi strokovnega pregleda, da bi uskladili odlok in statut ter morebitne druge akte javnega podjetja. Kavškova (zastopa jo Odvetniška pisarna Šafar in partnerji) je temu sklepu iz več razlogov ugovarjala, in ker do primopredaje ni prišlo oziroma pozno in menda le deloma, kot je povedala Dobajeva, je posledično prišlo do take odločitve. Poudarja, da ni govora o politični odstranitvi Kavškove.

Odvetnico plačuje sama

Kavškova svoje delo ocenjuje kot pošteno in korektno, »dobri poslovni rezultati pa so vidni iz javno objavljenih letnih poročil. Podjetje je ves čas poslovalo pozitivno.«

Majda Kavšek pravi, da je takšna odločitev občine oziroma občinskega sveta ni presenetila, saj je nova občinska oblast z županom Radkom Luzarjem na čelu začela aktivnosti za njeno razrešitev takoj po volitvah leta 2014 nedvomno izključno iz političnih razlogov. Prvi mandat je nastopila v času prejšnjega občinskega vodstva - novembra 2009.

Svoje delo ocenjuje kot dobro in doda, da je občinska stran kljub navidezni pripravljenosti za sporazumno prekinitev njenega mandata in zaposlitve ves čas intenzivno iskala razloge za razrešitev iz krivdnih razlogov. Kavškova do trimesečnega odpovednega roka seveda še hodi v službo, o morebitni vložitvi tožbe pa pravi, da se bo odločila v predpisanem roku. Glede na govorice v javnosti pove tudi to, da svojo pooblaščenko plačuje sama, »o čemer hranim vsa potrebna dokazila.«

Svetniki so po razrešitvi Kavškove na korespondenčni seji izbrali prokurista podjetja. To je postal diplomirani inženir gradbeništva Gašper Bregar, že zdaj zaposlen v EDŠ. Podjetje bo vodil do izbora novega direktorja, seveda z javnim razpisom, in kot pravi direktor občinske uprave Samo Hudoklin, bo to predvidoma do enega leta.