Pogorela hiša

FOTO: Marohovim je ogenj na silvestrovo vzel vse

Gabrijel Toplak
5. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med reševanjem pred ognjenimi zublji je družina Marohovih s seboj odnesla le malo stvari. Na pomoč so jim priskočili sosedje; ponudili so jim streho nad glavo in hrano.

Gabrijel Toplak
Ivan Maroh je hišo podedoval od svojih staršev.

Gabrijel Toplak
Ogenj na hiši Marohovih je opazil sosed, ki živi v hiši na bližnjem hribu.

Niti okoli 30 gasilcem iz prostovoljnih gasilskih društev Cirkulane, Bukovci in Stojnci, ki so s šestimi gasilskimi vozili na kraj dogodka prispeli v 11 minutah, na silvestrski dan pred ognjem ni uspelo rešiti stanovanjsko-gospodarskega objekta družine Maroh v naselju Gradišča v Halozah.

Hiša ni zavarovana

Včeraj si je pogorelo hišo, v kateri je živelo sedem oseb, spet ogledoval lastnik Ivan Maroh. Čakal je delavce, da bi lahko pristopili k rušenju. »Bilo je okoli 10. ure dopoldne, ko se je kar naenkrat zrušila streha v sobi, kjer so se še pred minuto igrali trije šoloobvezni otroci. Pravočasno smo rešili tudi živali in nekaj malenkosti. Za vse ostalo ni bilo časa. Stavba ni bila zavarovana, izgubili smo praktično vse,« je pojasnil Maroh, ki vseeno dodaja, da so imeli kanček sreče, saj ponoči požara ne bi pravočasno zaznali in bi lahko zgoreli.

Gabrijel Toplak
Ivan Maroh pred pečjo, kjer naj bi zaradi neustrezne dimniške napeljave nastal požar.

Hišo je podedoval

Gabrijel Toplak
V jedilnici, kjer so imeli krušno peč, ni ostalo nič.

Sogovornik je hišo podedoval od staršev, si jo uredil oziroma obnovil. »50 let življenja smo izgubili v petih minutah,« ogorčeno pove Maroh. Streho nad glavo in hrano so jim takoj ponudili sosedje, pri pospravljanju jim pomagajo člani civilne zaščite. Vzrok požara pa Maroh pripisuje neustrezni dimniški napeljavi iz nerjavečega jekla na kaminski peči, ki se je zaradi izolacije tako pregrela, da jo je razneslo.

Sosed poklical gasilce

»Dopoldne smo v hiši pili kavo in se pogovarjali, kaj si bomo pripravili za slavnostno večerjo. Otroci so se igrali. Naenkrat nam je zmanjkalo elektrike, sosed, ki ima hišo nedaleč stran nad nami, pa je opazil ogenj in poklical gasilce,« se spominja Maroh, ki je z družino takoj stekel iz hiše, streha pa je bila v tem času že vsa v plamenih. Vseeno pa Maroh pravi, da v tem trenutku ne potrebujejo ničesar, saj so ljudje dobre volje zanje za zdaj ustrezno poskrbeli. 

Gabrijel Toplak
Dimniško napeljavo, ki naj bi povzročila požar, so gasilci odstranili in odnesli pred hišo.