Kakor pingvini

Kako varno hoditi po ledu

B.K.
5. 1. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemški zdravniki so javnost obvestili, da se lahko zdrsu na poledenelih površinah izognejo, če pri hoji posnemajo pingvine.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Zimske temperature in nevšečno vreme so prebivalkam in prebivalcem Nemčije povzročili nemalo težav. Ena izmed njih je nevaren zdrs na poledenelih površinah, s katerim imajo v Nemčiji slabe izkušnje. Leta 2014 so v Berlinskih bolnišnicah namreč morali oskrbeti že več kot 750 žrtev zdrsa.

Zato so se letos ob ohladitvah nemudoma oglasili zdravniki, ki svetujejo, da naj pri hoji po ledu in snegu posnemamo pingvine. Ti so namreč vedno nagnjeni naprej, tako da je center telesne gravitacije pozicioniran nad prvo nogo. Takšen način hoje je bolj stabilen in varuje pred nevarnimi zdrsi.

Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und Unfallchirurgie
Med hojo po spolzkih površinah naj bo telesna teža usmerjena na prvo nogo.

Med normalno človeško hojo je telesna teža razdeljena na obe nogi. Na spolzkih površinah lahko takšna razporeditev teže pripelje do neljubih zdrsov. Da bi posnemali bolj stabilno hojo pingvinov moramo trup nagniti naprej, tako da je naš center gravitacije nad prvo nogo in s tem večina telesne teže pritiska na sprednje stopalo.