Predsednik je odločil

Muslimanka ne bo predsednica vlade

J.P.
28. 12. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Romunski predsednik je včeraj zavrnil predlog stranke socialnih demokratov, ki so za predsednico vlade nominirali muslimanko.

Reuters
Sevil Shhaideh

Predsednik Klaus Iohannis je včeraj dejal, da je pretehtal razloge za in proti ter se nato odločil, da bo predlog zavrnil. Od koalicije zato zahteva, da pripravijo novega.

Predsednik hoče zanetiti krizo

Sevile Shhaideh romunski javnosti ni ravno znana. Leta 2015 je na položaju ministrice za razvoj preživela pet mesecev.

Stranka socialnih demokratov PSD je za predsednico romunske vlade predlagala 52-letno Sevile Shhaideh, sicer muslimanko, ki izvira iz tatarske manjšine. Vodjo stranke PSD Liviua Dragnea je odločitev predsednika presenetila. Dejal je, da predsednik očitno hoče zanetiti politično krizo v državi.

Čeprav sta si Dragnea in Shhaidehova blizu, je predlog marsikoga presenetil. Še posebej, ker je kampanja stranke v času volitev prodajala slogane, kot sta »ponosen, da sem Romun« in »upam si verjeti v Romunijo«.

Asadov podpornik

Za predsednika vlade bi sicer kandidiral kar Dragnea sam, a je predsednik dejal, da bo zavrnil vsakega kandidata s kartoteko. V opoziciji so 52-letnico že označili za njegovo lutko. Kritik je bila deležna tudi, ker je njen mož Akram Shhaideh, sicer sirski poslovnež, 20 let delal na sirskem kmetijskem ministrstvu, tovrstni položaji pa naj bi bili odbrani za najbolj vnete podpornike sirskega predsednika Bašarja al Asada.