Pretreseni

Pred tragedijo naj bi Ano rotili, da prijavi Petra

R.T.
28. 12. 2016, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred tragičnim dogodkom, kot je bil ponedeljkov umor v Ribnici, se ponavadi pojavljajo grožnje, zalezovanje in nasilje, opozarjajo v Društvu SOS.

J. A.
Spor na parkirišču je videlo več prič.

Slovenijo je med prazničnimi dnevi, zaznamovanimi z mirom in preživljanjem časa z najbližjimi, pretresla smrt dveh mladih ljudi. Na parkirišču v Ribnici, nekaj sto metrov od toplega doma, je umrla 22-letna Ana Č., ki ji je sodili 25-letni Peter L., s katerim naj bi bila - kot so medijev v teh dneh zaupali prijatelji - v preteklosti tudi v razmerju. 

Tragedija je še ena v vrsti umorov in samomorov, ki so pretresli Slovenijo v zadnjih letih. Še pogostejši so žal dogodki, ko moški sodi ženski, s katero je (bil) v razmerju ali zakonu. Že letos smo prevečkrat poročali o dogodkih, ko je (nekdanji) partner sodil ženski, če ob tem omenimo le primer iz celjske avtobusne postaje, oktobrsko smrt iz Ljubljane, ko je upokojenec zadavil svojo ženo. Glede na statistiko so za ženske najbolj nevarni prav nekdanji in sedanji (zakonski) partnerji.

Pred umorom praviloma grožnje, zalezovanje in nasilje

Ob tragediji v Ribnici in zapisih o nesoglasjih v ljubeznih kot motivu za umor, pa so v Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja opozorili na dejstvo, da se običajno ob takšnih dogodkih izkaže, da "imamo opraviti s kontekstom predhodnega intimnopartnerskega nasilja in posestniško držo povzročitelja. V zelo redkih primerih imamo morebiti opraviti z duševno bolnim posameznikom. A dejstvo je, da v nobenem primeru nimamo opraviti s kontekstom ljubezni. Znanstveno je namreč dokazano, da intimnopartnerski umori niso naključna kazniva dejanja, ki bi jih storili nenasilni moški posamezniki, temveč gre za napovedana kazniva dejanja s predhodnimi grožnjami, zalezovanjem, nasiljem. Takšni umori so praviloma le vrh ledene gore dlje trajajočega intimnopartnerskega nasilja. 

Veliko prič tragedije, Ano naj bi rotili, da prijavi Petra

Doslej znane neuradne informacije v primeru tragične smrti 22-letne Ane to potrjujejo. Eden od domačinov je za Svet24 povedal, da 25-letnik ni prenesel, da Ana ni več z njim potem, ko sta bila več let par. Slovenske novice poročajo, da so prijatelji v soboto, le dva dni pred tragedijo, ki se je zgodila v ponedeljek okoli poldneva, Ano rotili, naj prijavi Petrovo nadlegovanje. Pred umorom pa naj bi tudi popival. Menda naj bi imela že v preteklosti burno razmerje in večkrat naj bi zvezo tudi prekinila, časnik Dnevnik pa je v torek poročal, naj bi morilca motilo, ker je Ana želela oditi študirati na Obalo.

Tragedija na parkirišču se je zgodila okoli v ponedeljek, okoli 12.30 ure. Tragični dogodek je, kot poročamo v časniku Svet24, videlo kar nekaj prič, ki so takoj poklicale policijo in reševalce, vendar zaman. Ana je živela v ulici, ki je čisto blizu parkirišča, kjer je izgubila življenje, je za časnik še povedala priča. 

Nasilje in ljubezen nimata nič skupnega

V Društvu SOS ob tragičnem dogodku opozarjajo. da je govoriti o ljubezni in ljubosumju v primeru intimnopartnerskih umorov neustrezno in zavajajoče iz več razlogov. "Prvič zato, ker se s tem ustvarja vtis in strah v javnosti, da lahko do takšnih dogodkov pride v vsaki zvezi, ko se partnerja sporečeta. Da so to naključna kazniva dejanja, ki jih ni mogoče preprečiti, saj gre za trenutek šibkosti pri ljubečem, nenasilnem partnerju. Tretjič, ker se povsem zanemari kontekst nasilja, ki je ključni dejavnik, zaradi katerega prihaja do takšnih kaznivih dejanj. Četrtič, da je krivda za kaznivo dejanje tudi na strani žrtve. Ter zato, ker se zamenjuje konfliktnost in nasilje, kar je nekaj popolnoma različnega. Zanemarja se, da gre za nasilje in ne za ljubezen. Pomembno je vedeti, da nekdo iz ljubezni kaj takšnega ne stori. Da nekdo iz ljubega miru ne postane morilec ter da nekdo zaradi 'nesoglasij v ljubezni' ne mori. V veliki večini primerov morijo moški, ki so posestniški in nasilni do žensk in prav je, da se tega zavedamo," so na spletni strani društva še zapisali v odzivu na poročanje o umoru v Ribnici.