Zadnje besede

Bo druga črna skrinjica razkrila posnetke pogovorov v pilotski kabini?

G.G./STA
28. 12. 2016, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so našli še drugo črno skrinjico v nedeljo strmoglavljenega ruskega letala tupoljev 154.

Profimedia
Snemalnik podatkov leta bi lahko razkril, kaj se je dogajalo v pilotski kabini.

Na območju strmoglavljenja letala so v ponedeljek že našli črno skrinjico, in sicer snemalnik podatkov leta. Sedaj so našli še posnetke pogovorov v pilotski kabini.

Ruski spletni portal Life News sicer že piše, kaj naj bi bile zadnje pilotove besede. »Zakrilca, prekleto!« naj bi zakričal piloti in dodal: »Poveljnik, strmoglavili bomo«.

Letalo tipa tupoljev 154 je z radarjev izginilo v nedeljo kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času. Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije. Na krovu letala je bilo v času nesreče 92 ljudi, od tega osem članov posadke. Vsi so v nesreči umrli.

Med potniki so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Na krovu je bila tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Doktor Liza. Med potniki je bilo tudi devet novinarjev.

Ministrstvo je ob tem danes sporočilo še, da so iz Črnega morja doslej potegnili 17 trupel in 223 delov telesa. Do zdaj so v Moskvo prepeljali 13 trupel in 168 delov telesa.

Možnost terorističnega napada zelo majhna

Vzrok nesreče še ni znan, vendar so v ponedeljek ruske oblasti sporočile, da je možnost terorističnega napada zelo majhna. Nesreča bi se lahko zgodila zaradi tujka v motorju letala, goriva slabe kakovosti, pilotove napake ali tehnične napaka letala.