Napad v Berlinu

Za družino poljskega "heroja" zbrali že več kot 150.000 evrov

S.R.
24. 12. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

S kampanjo za zbiranje prostovoljnih prispevkov so za družino Poljskega voznika tovornjaka Lukasza Urbana zbrali že več kot 150.000 evrov. Lukasz Urban je pred enim tednom v Berlinu želel preprečiti teroristični napad, pri tem pa je izgubil življenje.

STA
Božična tržnica na trgu Breitscheidplatz v Berlinu je ob spominu na žrtve ponedeljkovega pokola znova oživela.

Britanski voznik tovornjaka Dave Duncan je denar začel zbirati prejšnji torek, le dan po tem, ko je domnevni terorist Anis Amri (v petek ga je ustrelila italijanska policija) Lukasza napadel v njegovem tovornjaku in se z njim zapeljal naravnost na božični sejem v Berlinu, pri čemer je ubil 12 ljudi.

Poljska premierka Beata Szydlo je v petek dejala, da bosta Lukaszova žena in njegov najstniški sin po njem prejemala posebno pokojnino ter da je Lukasz »heroj.«

Truplo 37-letnega Lukasza so našli v kabini tovornjaka, na njem pa je bilo vidnih več vbodnih in ena strelna rana. Obdukcija je pokazala, da je vbodne rane prejel medtem ko je bil še pri življenju, najverjetneje, ko je želel napadalcu preprečiti, da bi se zapeljal na trg poln ljudi.

»Na začetku sem s pomočjo dobrosrčnih britanskih voznikov želel zbrati par sto funtov,« je dejal Duncan. Do zdaj zbrana sredstva že za dvajsetkrat presegajo povprečno letno neto plačo na Poljskem.