Anis Amri

Osumljenca za napad v Berlinu je ustrelil policist začetnik

J.P./G.G.
23. 12. 2016, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Anis Amri, glavni osumljenec za ponedeljkov teroristični napad v Berlinu, je bil ubit v streljanju v Milanu.

Profimedia
V tiralici so zapisali, da je 24-letni Anis Amri lahko "nevaren in oborožen". Res je bil

Italijanska policista sta ga ob treh zjutraj zalotila med rutinskim pregledom pred milansko železniško postajo Sesto San Giovanni. Anis Amri je brez omahovanja izvlekel strelno orožje in začel streljati nanju. Po navedbah časnika La Repubblica je pred streljanjem vzkliknil "Alah je velik", kar pa je kasneje policija zanikala. Ko je s prvim strelom v ramo zadel 36-letnega policista Cristiana Movia, je zakričal psovko usmerjeno proti policistom. Še preden bi drugič ustrelil, je Amrija pokončal drugi policist, 29-letni Luca Scata. Ta ima za seboj, kot poročajo italijanski mediji, devet mesecev policijskega dela. Amri naj bi streljal z isto pištolo, s katero je ubil poljskega voznika tovornjaka.

Amrijevo smrt je potrdil tudi italijanski notranji minister Marco Minniti. Nemške oblasti so se že povezale z italijanskimi preiskovalci. Ti ugotavljajo, da je v Italijo prišel iz Francije. Iz Chamberyja je pripotoval v Torino, od tam pa v Milano.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je bil tisti, ki je o smrti osumljenca prvi obvestil nemško kanclerko Angelo Merkel.

Opravili so že analizo prstnih odtisov, ki je pokazala, da gre za iskano osebo. V njegovem nahrbtniku so našli tudi vozovnico za vlak, na podlagi katere so sklepali, da je pripotoval iz Francije.

Vezi z Italijo

Leta 2011 je Anis Amri zapustil domači kraj in se podal čez Sredozemsko morje. Pristal je, kot mnogi, na Lampedusi, naslednja sled za njim pa vodi na Catanio. 

V sicilskih zaporih je preživel tri in pol leta. Med drugim tudi zato, ker je v azilnem centru zanetil požar. Italijanske oblasti so sporočile, da je bil problematičen zapornik, zaradi česar je bil kar nekajkrat premeščen. Njegova brata Walid in Abdelkader domnevata, da je bil radikaliziran ravno v času, ki ga je preživel za rešetkami, čeprav v Italiji tega niso opazili.

Nemška policija ga je vzela pod drobnogled

Profimedia
Anis Amri se je rodil v tunizijskem mestu Tataouine.

Ko je prestal kazen, so  italijanske oblasti 24-letnika poskušale deportirati v domovino, a se je, kot kasneje v Nemčiji, zataknilo pri nekooperativnih tunizijskih oblasteh. Tunizijci so trdili, da na podlagi opisa in fotografij ne morejo identificirati Anisa kot Anisa Amrija, tunizijskega državljana. Italijanske oblasti so ga tako le izgnale iz države in Anis je konec leta 2015 odšel v Nemčijo. Nastanil se je v Berlinu, nemška policija pa ga je hitro vzela pod drobnogled, saj so vedeli, da je lahko nevaren. Od marca do septembra so ga nadzirali, ker so sumili, da načrtuje tatvine in rope, z namenom, da bi si pridobil denar za nabavo orožja. 30. julija so ga končno prestregli med preverjanjem potnikov na medkrajevnem avtobusu, ki je vozil v mesto Friedrichshafen. Zoper njega je bila izdana odločba o deportaciji, namestili so ga v zbirni center, a spet se je zataknilo pri tunizijskih oblasteh. Tunizijci so oporekali njegovemu državljanstvu in zavlačevali z izdajo zahtevanih dokumentov. Anis pa ni čakal. Zbežal je iz zbirnega centra in se nekaj časa kot podnajemnik prebival pri Bobanu S., ki je takrat rekrutiral džihadiste v Dortmundu.

Nemške oblasti so domnevale, da se je Amri po ponedeljkovem napadu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, skrival v Berlinu, zato so izvedle več racij. Policisti so v četrtek in danes preiskali mošejo v berlinski četrti Moabit, kjer naj bi Amrija videli nekaj dni pred napadom in tudi nekaj ur po njem.