Od delinkventa do terorista

Družina napadalca v Berlinu poziva k predaji

M.K.
22. 12. 2016, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oče glavnega osumljenca za pokol na božični tržnici v Berlinu je razkril, kje se je Anis Amri radikaliziral.

Reuters
Mati Anisa Amrija Nour na pragu družinske hiše.

Tiho in siromašno tunizijsko vasico Oueslatia zadnja dva dni oblegajo novinarji in policisti. V rojstnem mestu Anisa Amrija, glavnega osumljenca za napad v Berlinu, je prava norišnica. Skrušeni člani družine poskušajo prepričati novinarje in preiskovalce, da nimajo nikakršnih povezav z džihadisti. A vsi hočejo od njih izvedeti, kako je Anis iz mladoletnega delinkventa postal terorist.

Reuters
Osumljenčev oče Mustafa Amri je prepričan, da so Anisu v italijanskih zaporih skrajneži "oprali možgane".

Bratje, sestre in mati ne poznajo odgovorov na takšna vprašanja, njegov oče Mustafa Amri pa misli, da ve zakaj gre. "Živeli smo v bedi in siromaštvu. Anis je končal osnovno šolo in bil je kot vsi drugi njegovi vrstniki. Problemi so se začeli, ko se je moral zaradi siromaštva izpisati iz srednje šole. Občasno je delal na kmetiji, prisluženi denar pa je zapravil za alkohol in hašiš. Kmalu je začel tudi krasti in večkrat je končal v zaporu, je povedal Mustafa, ki kot prelomnico v njegovem življenju vidi njegov odhod v Italijo," je povedal oče.

"V Italijo je odšel marca 2011. Polovica Tunizije se je takrat izselila. Kolikor vem, je zaradi kraje in poskusa požiga pristal v zaporu. Za rešetkami je preživel polna štiri leta in tam se je srečal z radikalnimi islamisti. V zaporu so mu oprali možgane, je povedal Mustafa za Times in potrdil, da je Anis vojno v Siriji izkoristil, da bi se skupaj z drugimi begunci prebil do Nemčije. Ne vem, kaj se mu je pripetilo. Prej je oboževal nogomet, pogosto je menjaval dekleta in o veri ni kaj dosti razmišljal. Stik z njim smo izgubili, ko je odšel v Nemčijo. Večkrat je poklical svoje brate in sestre, mene ne. Denarja tudi ni pošiljal, le enkrat je prek nekega tunizijskega prijatelja poslal mobitel in čokolado," je novinarjem še pojasnil Mustafa Amri. 

Reuters
Družinsko hišo Amrijevih zadnje dni oblegajo novinarji in preiskovalci. Osumljenčev brat Walid: "Ko sem na televiziji videl njegov obraz, sem skoraj padel s stola. Nisem mogel verjeti svojim očem."

Njegovi bratje in sestre so v šoku vse od trenutka, ko so Amrijevo fotografijo videli na televiziji. "Ko sem videl njegov obraz na televiziji, sem skoraj padel s stola," je povedal brat Walid.

"Pritoževal se je, da v Nemčiji ne more najti stanovanja in da mora spati vsepovsod. Vendar pa je v zadnjih dveh pogovorih povedal, da je v redu. Ampak njegovih del nikar ne pripisujte nam. Naša družine nikoli ni imela stikov z Islamsko državo, tudi mi smo žrtve," je povedal brat Walid.

Njegov brat Abdelkader Amri je povedal, da je prepričan v Anisovo nedolžnost. "Kajti če to ni res, bi to pomenilo veliko sramoto za vse nas," je po poročanju BBC povedal v izjavi za medije.

"Če me brat posluša, bi mu rad sporočil, naj se preda, tudi za našo družino bo to veliko olajšanje," je Abdelkader Amri povedal novinarjem, ki oblegajo družinsko hišo Amrijevih v Tuniziji.

"Če je res storil to, česar je osumljen, naj mu sodijo," je še povedal in dodal, da je prepričan, da je njegov brat nedolžen. "Vem zakaj je odšel od doma, odšel je zaradi ekonomskih razlogov ... da bi našel delo, da bi pomagal družini, ni odšel zaradi terorističnih razlogov," je povedal Abdelkader Amri.

Oba brata, tako Abdelkader kot Walid, sta priznala, da je Anis v Evropi zabredel v težave, ki so se končale z obsodbo na tri in pol-letno kazen v Italiji, od koder se je vrnil s povsem spremenjeno duševnostjo.

Walid je povedal da je z Anisem govoril pred vsega desetimi dnevi, in takrat mu je brat povedal, da upa, da jih bo januarja obiskal v Tuniziji. "Varčeval je, da bi lahko prišel domov, kupil avto in začel svoj posel, o tem je sanjal," je še dodal.