Kot samomorilski napadalec

VIDEO: »Božični« islamistični terorist si prepeva ob reki

G.G.
22. 12. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na spletu se je znašel posnetek, na katerem vidimo, kako se 24-letni Anis Amri sprehaja ob reki Spree v Berlinu. Posnetek je nastal 26. septembra.

Nemška policija
Oborožen in nevaren. Za informacije, ki bi privedle k prijetju Anisa Amrija ponujajo do 100.000 evrov.

V tem času se je že izgubila sled za Anisom Amrijem, ki je osumljen, da je v ponedeljek s tovornjakom treščil v božične stojnice v zahodnem delu Berlina in s tem umoril 12 ljudi.

Preiskovalci so medtem potrdili, da so na vratih tovornjaka našli njegove DNK sledi. Policija je danes preiskala dom za beguncev Emmerichu, Danci so ga iskali na trajektu, našli pa ga še niso.

Reuters
Postavljanje ograde na božične sejmu na Breitscheidplatzu, kjer se zgodil napad.

Se je Tunizijec islamističnim pridigarjem ponujal kot samomorilski napadalec

Prestrežena telefonska komunikacija med skrajnimi islamističnimi pridigarji in osumljenim za napad na božični tržnici v Berlinu nakazuje, da se je Amri javil za vlogo samomorilskega napadalca.

Njihova komunikacija je bila delno šifrirana in naj ne bi bila zadostna za aretacijo Amrija in vpletenih, poroča Der Spiegel. Amri naj bi se v zadnjih mesecih zanimal tudi za nakup orožja, pred deportacijo v domovino pa ga je rešilo mencanje tunizijskih oblasti, ki niso potrdile njegove identitete in poslale njegovih osebnih dokumentov.

Amri se je po prihodu v Nemčijo predstavljal z različnimi imeni. Za azil je zaprosil kot domnevni državljan Egipta, ki ga v domovini politično preganjajo. Nemške oblasti mu niso nasedle in mu niso dodelile pravice do azila, zaradi birokratskih težav s Tunizijo pa ga tudi niso deportirale.