Drzno

Filmsko je skočil v avto in zahteval denar

Janja Ambrožič/Dolenjski list
24. 12. 2016, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sunkovito je zapeljal pred voznika, vzel 20 evrov in zahteval še več. Krivdo je priznal, zato bo kazen lahko odslužil z delom.

Janja Ambrožič
Novomeško sodišče je Ervinu Kovačiču prisodilo družbenokoristno delo.

Konec marca lani je na Belokranjski cesti v Novem mestu Ervin Kovačič prav filmsko ustavil nič hudega slutečega voznika audija A6, ki se je peljal iz Novega mesta proti Metliki. Kovačič ga je namreč dohitel in mu skozi okno kazal, naj ustavi. Ker ni ubogal, je Kovačič s svojim avtom sunkovito zapeljal pred njega, nato pa skočil na sovoznikov sedež in zahteval, naj mu da denar, čez čas pa, naj ustavi na parkirišču trgovine.

Kovačiču so prisodili leto dni zapora, ki pa ga lahko odsluži z delom v splošno korist v obdobju dveh let. Ker nima prihodkov, je bil oproščen stroškov postopka.

Med vožnjo je sopotnik vozniku sunil bankovec za 20 evrov, ko sta se ustavila, pa je od njega spet zahteval denar. Voznik je odgovoril, da ga nima, in že je dobil udarec po vratu. Kovačič je naposled izstopil iz avta, snel registrski tablici in se odpeljal.

Po tistem se je okoli audija nabralo več Romov, voznik pa je stekel v bližnjo trgovino ter poklical policijo in lastnika vozila. Avto mu je namreč posodil sorodnik, ki ga je le nekaj dni prej kupil na avtomobilskem sejmu v Ljubljani.

Čaka ga družbenokoristno delo

Da je kaznivo dejanje tatvine in poskusa izsiljevanja zagrešil prav Kovačič, ki ga ob prihodu policije ni bilo več na kraju dogodka, govori podatek, da so ga prepoznali po fotografijah.

Štiriindvajsetletni Rom Ervin Kovačič je sicer že v preteklosti prišel navzkriž z zakoni. S svojim dekletom živi v prikolici na Poganški ulici v Novem mestu.

Pred kratkim je zaradi tega 24-letni Rom stopil pred novomeško okrožno sodnico Mojco Hode. Ko mu je tožilec Bojan Avbar predstavil obtožbo in povedal, da v primeru priznanja krivde predlaga eno leto zapora, lahko pa kazen odsluži tudi z družbenokoristnim delom, je krivdo priznal.

»Že zdaj opravljam družbenokoristno delo prek Centra za socialno delo Novo mesto. Ker sem zdrav in nisem zaposlen, sem pripravljen tudi to kazen oddelati,« je povedal obtoženi.

Sodnica je sledila predlogu tožilstva in Kovačiča obsodila na eno leto zapora, ki pa ga lahko odsluži s 730 urami dela v splošno korist v obdobju dveh let. Ker nima prihodkov, ga je oprostila stroškov postopka.