Plačuje Evropa

Zakaj županja večkrat potuje v tujino

L.M./Dolenjski list
16. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med občani Šmarjeških Toplic je bilo zlasti zadnje čase pogosto slišati vprašanje, zakaj je njihova županja večkrat odsotna zaradi potovanj v tujino.

L. M., arhiv DL
Nekatere je zmotilo, da je županja za potovanja namenila tisoč evrov.

 Kot pove Krnčeva, veliko potuje tudi v prostem času in s svojim denarjem: »Potovanja mi dajo veliko pozitivne energije za nadaljnje delo, modificirane ideje pa prenašam v lokalno okolje.«

Zdelo se jim je, da potuje precej več v primerjavi z župani drugih majhnih dolenjskih občin, ki se ne odpravijo prav pogosto čez mejo. Je to službeno in nujno za občino, gre za stroške občinskega proračuna ali potuje zgolj zasebno in za svoj denar?
Županja Bernardka Krnc odgovarja, da je kar nekaj njenih potovanj povezanih s funkcijo predsednice slovenske delegacije v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti v Strasbourgu. Slovenija ima kot ena od 47 držav članic po tri redne in nadomestne člane, plenarna zasedanja pa imajo dvakrat letno.

Plačuje Evropa, ne občina

občina Šmarješke Toplice
Šmarješka ekipa s srebrnim priznanjem Entente Florale kategoriji vasi.

Letos maja se je kot povabljena predstavnica Slovenije v Ukrajini udeležila tako imenovanega workshopa za župane Ukrajine. Predavala je o lokalni samoupravi v Sloveniji in svojih 10-letnih izkušnjah na mestu županje ter o strateškem planiranju, v okviru katerega je predstavila tudi primer dobre prakse Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi.

»Vsi stroški v zvezi z mojim mednarodnim delovanjem so kriti neposredno iz Sveta Evrope, in ne bremenijo proračuna Občine Šmarješke Toplice,« zagotavlja Krnčeva.

Županjine službene poti v tujino se nanašajo tudi na sodelovanje s pobratenima občinama, češko občino Teplice nad Bečvou in prekmursko Cankova, ter projektom Entente Florale, ko se je letos s predstavniki društvenega življenja udeležila slavnostne podelitve v Brnu, na kateri je občina dobila srebrno priznanje.

Letos tisočaka za poti

Predstavniki društev v občini in Term Krka so se lahko že dvakrat predstavili 47 državam v Strasbourgu, šmarješko občino pa so zastopali tudi v Brnu in Teplicah nad Bečvou.

»Za pridobitev nepovratnih sredstev smo letos prijavili projekt Evropa za državljane (Slovenija, Češka), na odgovor še čakamo. Z občino iz hrvaške Istre pa pripravljamo projekta za Intereg (Slovenija, Hrvaška). V letošnjem letu je bilo za vsa moja službena potovanja v tujino iz proračuna namenjenih 1023 evrov,« pravi županja in dodaja, da so rezultati njenih službenih poti in dela vidni tudi v lokalnem okolju, »na kar smo vsi lahko upravičeno ponosni.«