Predčasni odpoklic: da ali ne?

Proti nedotakljivosti županov in z napadom na Möderndorferja

T.L.
13. 12. 2016, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik SLS Zidanšek je napovedal ustavno presojo instituta odpoklica župana.

STA
Marko Zidanšek

V stranki SLS, ki ji na zadnjih predčasnih parlamentarnih volitvah ni uspelo prebiti parlamentarnega praga, so pa dobili največje število županov na lokalnih volitvah, se borijo proti napovedanim zakonodajnim spremembam.

Leta 2014 je SLS med slovenskimi političnimi strankami zmagala po številu županov.

"Če poslanci državnega zbora sprejmejo spremembo zakona o lokalni samoupravi, s katero bodo le župani odpoklicani med mandatom, bomo v SLS primorani vložiti pobudo za ustavno presojo," je napovedal predsednik SLS Marko Zidanšek.  

Zakaj? "Zdi se nam nepravično in nedemokratično, da zadeve urejamo le za del funkcionarjev. Mislim, da je treba urediti za vse izvoljene funkcionarje. Tako kot so napovedovali, in zdaj - po domače - stisnili rep med noge in spreminjali stvari," je povedal v izjavi, ki so jo objavili tudi na spletni strani stranke.

Če se uvaja institut odpoklica med mandatom, naj to velja za vse demokratično izvoljene predstavnike ljudstva, so prepričani v stranki. Sprememba zakona v predlagani obliki namreč vzpostavlja ločitev na prvo- in drugorazredne voljene funkcionarje ter prvo- in drugorazredne volivce, so prepričani v SLS.

Zidanšek je še prepričan, da "zaradi enega bolj znanega odklona, če govorimo o Kanglerju", ni potrebno razmer urejati na takšen način. Oziroma v stranki tovrstno ureditev smatrajo za "najmanj nekorektno", kor je dejal Zidanšek. Nimajo pa proti, da bi ureditev zajela tudi župane, če bi veljala za vse. 

O "prevarantskem" Möderndorferju

O predlagatelju Janiju Möderndorferju je Zidanšek povedal kar nekaj "krepkih": da bi moral pomesti pred svojim pragom, saj da gre za človeka, ki je zamenjal veliko strank in prevaral kar nekaj volivcev. V stranki so ga označili za osebnostno moralno sporno osebo. V SLS se bojijo, da je odpoklic župana prvi korak k ukinitvi občin. 

Naj spomnimo: po obstoječi zakonodaji so župani "nedotakljivi" - odidejo lahko le na lastno željo. Spomnimo se primera kranjskega župana Boštjana Trilarja in njegove neslavne z alkoholom podkrepljene nočne epizode. Račun za njegovo dejanje mu bodo lahko izstavili šele volivci na naslednjih lokalnih volitvah.