Zadeva radarji

Maribor bo za poravnavo Iskri plačal 7 milijonov evrov

M.K.
13. 12. 2016, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec je tako izpolnil obljubo, da bodo radarji, ki so odnesli njegovega predhodnika Kanglerja, iz mesta odstranjeni.

Primož Lavre
Opremo, ki je vgrajena v radarski sistem, bodo zdaj namenili postopni rekonstrukciji oz. sanaciji semaforskega sistema v mestu.

Mestna občina Maribor je včeraj sklenila sodno poravnavo s podjetjem Iskra, d.d. v višini 7 milijonov evrov z vključenim DDV, kar bo občina izplačala Iskri, d.d. v petih letih. S poravnavo občina tudi ni obvezana k plačilu zamudnih obresti.

S tem se je zaključil sodni postopek oz. tožba, ki jo je podjetje Iskra, d.d. sprožila zoper Mestno občino dne 26. 9. 2014, na osnovi prekinitve pogodbe o izvajanju javno-zasebnega partnerstva za izvedbo projekta Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v MO Maribor, ki jo je sklenila mestna občina Maribor dne 12. 1. 2012, v času županovanja Franca Kanglerja. Iskra d.d. je zahtevala odškodnino v višini 12.792.937,40 evrov skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, v kar ni bil vključen DDV.

Radarski sitem je s poravnavo prešel v last Mestne občine Maribor in to pomeni tudi fizično odstranitev radarjev v mestu, kar je bila obljuba župana Fištravca občankam in občanom mesta Maribor.

Dogovarjajo se z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo in drugimi mariborskimi fakultetami, da bi odstranjeno opremo predelali v izobraževalnih in drugih projektih in jim našli drugo uporabno vrednost. Ena izmed možnosti uporabe bi lahko bila tudi izdelava informacijskih tabel, ki informirajo in opozarjajo voznike o njihovi hitrosti, pred recimo vrtci in šolami. Za demontažo in morebitno predelavo v druge namene bo potrebno zagotoviti dodatna sredstva v proračunu MO Maribor.

S sklenjeno poravnavo MO Maribor ni več v nevarnosti, ki bi jo v primeru morebitnega negativnega izida pravdnega postopka prinesel seboj izrazito visok tožbeni zahtevek družbe Iskra, d.d.. Prav tako pa se je MO Maribor s poravnavo izognila izrazito visokim zamudnim obrestim, ki bi natekle do pravnomočne rešitve zadeve, tudi če bi bila Iskra d.d. delno uspešna.

Pomembno je tudi, da lahko mesto znesek poravna v petih letih. V primeru pravnomočno zaključenega sodnega postopka bi bilo potrebno plačati celotni dosojeni znesek v enkratnem znesku.

O podrobnostih in natančni vsebini sodne poravnave pa da ne morejo podati več informacij, "saj je sodna poravnava označena s stopnjo zaupnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Visoka odškodnina

Sedanja mestna oblast se je pred visoko odškodnino branila s prizadevanji, da bi sodišče pogodbo, ki so jo z Iskro podpisali še v času prejšnjega župana, razglasilo za nično. Okrožno sodišče je njihovo zahtevo februarja zavrglo, a se je občina na sklep pritožila.

Za radarje, katerih postavitev konec leta 2012 je sprožila množične ulične proteste in posledično privedla do menjave oblasti v mestu, je na okrajnem sodišču tekel tudi kazenski postopek, v katerem se je Kangler zaradi domnevne zlorabe položaja zagovarjal skupaj s še tremi soobtoženimi. Tožilstvo pa je ob zaključku glavne obravnave obtožnico umaknilo.