Superpsi

Vojska bo dobila klonirane pse

uk
1. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruska policija, vojska in posebne enote naj bi kmalu dobile genetsko »izdelane« pse, ki bodo močnejši in prilagojeni na mraz ter bodo imeli boljši sluh in voh.

Profimedia
Belgijski ovčarji dobro prenašajo mraz, zato so primerni za ruske specialce.

Pse naj bi klonirali v Južni Koreji, ustvaril pa jih bo dr. Hvang Vu Suk, ki že ima v načrtu v Sibirijo vrniti klonirane mamute. Pse naj bi uporabljali v regiji Jakutija, ki je eno od najbolj hladnih poseljenih območij na svetu. Vsak pes naj bi stal okoli 90.000 evrov. Ni znano, koliko psov naj bi Rusi dobili, klonirali pa so jih že okoli 500.

Dr. Suk bi rad v sibirsko divjino vrnil mamute, ki so izumrli zaradi človeka. 

Kloniranje

Klonirali naj bi pasmo belgijski ovčar, kloniranje pa naj bi izvedli v laboratoriju Sooam Biotech, kjer je tudi prvi center za živalsko kloniranje. Psi so bili klonirani iz celic psa, ki ima izjemno oster voh, in po vseh teorijah naj bi imeli to sposobnost tudi njegovi kloni. Prav tako naj bi podedovali njegovo moč in sluh. Mnoge države so obsodile kloniranje, saj naj bi šlo za grobo poseganje v naravo.

Kloniranje sicer poteka tako, da vzamejo vzorec kože psa, ki ga želijo klonirati, in jo vstavijo v votlo jajčece, ki ga dobijo od samice iste vrste. Z elektriko nato povzročijo oplajanje jajčeca, oplojeno jajčece pa vstavijo v nadomestno mater. Klonirani psi naj bi bili močnejši od tistih, ki se skotijo po naravni poti.