Bralec Matjaž

Policisti po »policijsko«, navadni smrtniki pa bi bili kaznovani

Sašo Avramovič
1. 12. 2016, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bralec pravi, da so policisti na avtobusno postajališče zapeljali prek dveh neprekinjenih črt in kršili predpise. Policisti pravijo drugače.

Bralec Matjaž
Zgodilo se je v Mariboru na Ljubljanski cesti ob Betnavskem gozdu.

Bralec Matjaž je te dni v štajerski prestolnici naletel na prizor, nad katerim je zelo ogorčen. Med vožnjo z avtomobilom po mariborskih ulicah je opazil policijsko vozilo oziroma »marico«, ki je bila parkirana na avtobusnem postajališču na Ljubljanski cesti ob Betnavskem gozdu. In to v napačni smeri vožnje. »Na omenjeno postajališče je vozilo zapeljalo prek dveh neprekinjenih črt, za kar smo 'navadni smrtniki' grobo kaznovani! Tukaj izvajajo kontrolo prometa, in sicer meritve z radarjem in ostale kršitve cestnoprometnih predpisov, kot so na primer uporaba varnostnega pasu, uporaba mobilnika ...« je zapisal Matjaž.

Kaj pravi policija

Arhiv Svet24
Šadl pravi, da na fotografijah ni ničesar spornega ali česarkoli, kar bi bilo v neskladju z zakonom

Seveda je tudi nas zanimalo, kako in zakaj se je to zgodilo, zato smo se obrnili na mariborsko policijsko upravo in jim posredovali bralčeve fotografije. Njihov tiskovni predstavnik Miran Šadl je sprva dejal, da na fotografijah ni ničesar spornega ali česarkoli, kar bi bilo v neskladju z zakonom. »Policista na posnetku opravljata kontrolo cestnega prometa na Ljubljanski ulici v Mariboru, kar bomo počeli tudi v prihodnje, glede na prihajajoče praznike verjetno še bolj intenzivno. Na tem delu Ljubljanske ulice je namreč gosto poseljeno stanovanjsko naselje, tik pred večjim mariborskim nakupovalnim središčem. Problematika kršitev cestnoprometnih predpisov in prometnih nesreč, tudi z najhujšimi posledicami, je na Ljubljanski ulici v Mariboru izrazita, zato je kontrola na tej ulici nujna,« je opisal Šadl in dodal, da ne gre, kot pravi bralec, za dvojno neprekinjeno črto, »ampak gre za ploščinsko označbo (Preglednica 15: 5300 druge linijske in ploščinske označbe – 5311 'Zaporna ploskev').«

»Ni razvidno, da sta jih kršila«

»Iz fotografij ni razvidno, da sta policista kršila cestnoprometne predpise (ko naj bi zapeljala čez zaporno ploskev), pa tudi če bi to res storila, imata za to pravno podlago v Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ob uporabi denimo svetlobnih naprav (modre luči). Ta zakon med drugim določa, da znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo pooblaščene uradne osebe, razveljavijo prometna pravila in prometno signalizacijo,« je še pojasnil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave.

Bralec Matjaž
Bralec je fotografiral policijsko vozilo, parkirano na avtobusnem postajališču v napačni smeri vožnje.

Ne smejo ovirati javnega prevoza

Kako je sicer s parkiranjem oziroma ustavljanjem na avtobusnih postajališčih? O tem govori 8. točka 4. odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki pravi takole: »Ustavitev in parkiranje je prepovedano na zaznamovanem mestu na vozišču ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avto taksi vozila. Zaradi vstopa ali izstopa potnika je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu. Na postajališčih zunaj vozišča lahko ustavljajo in parkirajo policisti in občinski redarji pri opravljanju svojih nalog, če s tem ni oviran javni prevoz potnikov v cestnem prometu.« Predpisana globa za prekršek iz 8. točke omenjenega odstavka je sicer 40 evrov, v skladu z določili Zakona o prekrških pa je seveda v določenem roku mogoče plačilo samo polovične globe.