Izstavili bodo zahteve

Sindikati v javnem sektorju bodo posnemali zdravnike

G.G./STA
1. 12. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj po današnji zeleni luči vlade za podpis sporazuma s Fidesom napoveduje, da bodo tudi "sami vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih sedaj dosegli zdravniki".

Bobo
Delovali bodo po logiki: če zdravnikom dvignejo plače, naj jo tudi drugim v javnem sektorju.

Štrukelj je opozoril, da je v sporazumu s Fidesom še vse kaj drugega kot to, kar se sedaj izpostavlja, da je povezano z zdravstveno reformo. Izpostavil je "znatna zvišanja plač zdravnikov", zaradi česar je po njegovem mnenju jasno, da bodo vsi drugi v javnem sektorju pričakovali podobne spremembe.

"To pomeni, da se bomo sindikati v javnem sektorju temu dogovoru prilagodili tako, da bomo pogledali, kaj je v sporazumu in počakali, kaj bo zapisano v aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike. V skladu s temi izboljšanji bomo tudi sami vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih sedaj dosegli zdravniki," je povedal in dodal: "Dvomim, da vlada je tako nereflektirana, da ne bi ugotovila, da če je eni od skupin v okviru enotnega plačnega sistema izboljšala plače, da jih bo morala slej ko prej izboljšati tudi drugim."

Makroekonomske razmere očitno dopuščajo zvišanje

Štrukelj ocenjuje, da je vlada očitno opustila trditev, ki jo je do sedaj ponavljala na pogajanjih s sindikati javnega sektorja, da makroekonomske razmere ne dopuščajo, da bi se odpravili vsi varčevalni ukrepi. Če ne bi opustila te trditve, ne bi pristala na izboljševanje plač zdravnikom.

Glede pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so po sklenitvi sporazuma s Fidesom zastala, pa je dejal, da v tem trenutku ne more govoriti v imenu vseh sindikatov, saj se mora z njimi še pogovoriti. To se bo verjetno zgodilo v ponedeljek.