Prvi na spisku: morilec

Europolov adventni koledar »najbolj iskanih« zločincev

S.R.
1. 12. 2016, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Europol bo na Facebooku in Twitterju vsak dan objavil po eno fotografijo posameznega kriminalca. Skupno bo objavljenih 23 fotografij, po en ubežnik iz vsake države članice EU.

Europol
Pomagajte Europolu še pred prazniki poskrbeti za večjo varnost v Evropi.

Glavna evropska agencija za boj proti kriminalu je objavila adventni koledar, na katerem bodo upodobljeni najbolj iskani kriminalci v Evropi.

Gerald Hesztera, tiskovni predstavnik Europola, je dejal, da so bili vsi zločinci, ki jih bodo predstavili na koledarju, obsojeni zaradi hudih kaznivih dejanj, vključno z umorom, ugrabitvijo, terorizmom in nedovoljenim prometom z drogami. »Vsi kriminalci so na begu ter se izmikajo odgovornosti in kazni,« pravi.

Europol
Foco naj bi 13. marca 1986 umoril prostitutko.

Na koledarju kriminalcev so kot prvega predstavili 60-letnega avstrijskega ubežnika Tiborja Focoja, ki ga iščejo zaradi umora prostitutke marca 1986. Na spletišču Europola (www.eumostwanted.eu) je navedeno, da je na dosmrtni zapor obsojen Foco iz zapora zbežal leta 1995. Za kakršne koli informacije, ki bi vodile do njegove aretacije, je bila razpisana nagrada v višini 2.900 evrov.

Pri Europolu pravijo, da so od januarja, ko so vzpostavili spletnega mesta, na katerem objavljajo profile zločincev, aretirali 24 najbolj iskanih kriminalcev, pri čemer je bilo devet aretacij izvedenih neposredno na podlagi informacij, ki so jih posredovali posamezniki.

»Ljudem bi radi 24. decembra poklonili lepo darilo, in sicer, da bi prijeli vsaj nekatere med ubežniki,« je dejal Hesztera.

Europol