Stavka

Žalitve in trpinčenje v Slovenski filharmoniji

žk
1. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Člani orkestra Slovenske filharmonije menijo, da se z razvpitim direktorjem Damjanom Damjanovičem in dirigentom Urošem Sajovicem ne da več sodelovati.

Mateja Jordovič Potočnik
Čeprav so tako zaposleni kot sindikati ministrstvo za kulturo že večkrat pozvali, naj posreduje, na ministrstvu menijo, da gre zgolj za predmet notranjih razmerij v javnem zavodu.

STA
Minister Anton Peršak upa, da bo mediacija rešila težave v ugledni kulturni ustanovi.

Damjan Damjanovič, direktor Slovenske filharmonije (SF) in nekdanji žirant v priljubljenem televizijskem šovu Slovenija ima talent, je očitno izgubil zaupanje svojih zaposlenih. Ti so za ponedeljek napovedali stavko. Z njo zahtevajo, da direktor Damjan Damjanovič in dirigent Uroš Lajovic prenehata z žalitvami in nespoštljivim odnosom ter da se spoštuje pravice zaposlenih, vključno s predpisi za napredovanje članov orkestra.

Nikakršna odgovornost

Da odnosi v tej ugledni slovenski kulturni ustanovi šepajo, je znano že dlje časa. Do velikega spora je namreč prišlo lani, ko je znani žirant v medijih potarnal nad svojimi zaposlenimi z besedami: »Njihove obveznosti so poljubne, odgovornost nikakršna, časa za rovarjenje pa imajo neomejeno.« Člani orkestra SF so bili zaradi izjave močno užaljeni in so od direktorja zahtevali opravičilo, ki pa ga niso dočakali.

Poziv k odstopu

Filharmoniki zahtevajo, naj se takoj prekine sodelovanje z dirigentom Urošem Lajovicem in naj ga že dne 5.12. 2016 nadomestijo z drugim dirigentom. 

Marca so zaposleni na Damjanoviča naslovili poziv k odstopu. Poziv so spisali po tem, ko je delavsko predstavništvo v SF ob podpori sindikatov Sviz in Glosa izpeljalo glasovanje o primernosti Damjanoviča, da še naprej opravlja funkcijo direktorja filharmonije. Skoraj štiri petine zaposlenih so direktorju izrekle nezaupnico, kar je pokazalo, da direktor nima več podpore za vodenje filharmonije.

Samovolja

Damjanoviču zaposleni očitajo več nepravilnosti. Med drugim naj bi samovoljno ravnal pri dodeljevanju kadrovskih stanovanj, ki jih ima filharmonija na voljo. Eno od njih naj bi dodelil sebi in ga na račun javnega kulturnega zavoda tudi razkošno opremil. Po mnenju kolektiva naj bi bile sporne tudi nekatere kadrovske poteze ter onemogočanje napredovanja tistim, ki si to zaslužijo.

Osovraženi šef dirigent

Bobo
Stavke se je prejšnji ponedeljek udeležilo okoli 70 zaposlenih v orkestru, dve članici pa sta z instrumenti prišli na vajo.

Srd glasbenikov pa ni usmerjen le na Damjanoviča, temveč tudi na dirigenta Uroša Lajovica, katerega odstop je del stavkovnih zahtev. Glavni dirigent naj bi prejemal previsoke honorarje, odgovoren naj bi bil za zniževanje strokovnih standardov in posledično za padec obiska filharmonije ter s tem ugleda te ustanove.

Pomirjujoči toni

Damjanovič je kot odgovor na stavko v sporočilu za javnost zapisal, da bo vodstvo SF prisluhnilo delavskemu predstavništvu in sindikatoma ter poskusilo odpraviti nastalo nezadovoljstvo zaposlenih v Orkestru Slovenske filharmonije ter pri tem še vedno delovati v okviru zakona in pogodbenih obveznosti javnega zavoda.