Spregovoril bivši predsednik

Evropske komisije je konec, Evropi vlada Nemčija

J.P.
28. 11. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bivšemu predsedniku Evropske komisije se toži po časih, ko je ta še prekipevala od moči.

Profimedia
Od leta 1999 je bil na položaju predsednika Evropske komisije. Položaj je zapustil 1. novembra 2004.

Evropsko komisijo je vodil med letoma 1999 in 2004, ko se je obseg Evropske unije skoraj podvojil, Romano Prodi pa zdaj trdi, da so najboljši dnevi Bruslja za nami. Nemčija, Francija in druge države članice naj bi, tako Prodi, Evropsko komisijo oropale njene moči.

77-letnik je pred dnevi dejal, da se je organizacija iz »skupnosti manjšin« predrugačila v »koalicijo držav«, kar je spremenilo delovanje Evropske unije in njene načrte za prihodnost. »V mojem času si le prižgal televizijo v katerikoli državi članici in poslušal o Komisiji. Danes pa se govori le o Evropskem svetu,« je dejal Prodi.

Prejšnji teden je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz sporočil, da bo odstopil s položaja, se vrnil v nemško politiko in prihodnje leto kandidiral na parlamentarnih volitvah.

Najglasnejša je Nemčija

Evropski svet pod taktirko Donalda Tuska skupaj z Evropsko komisijo pod nadzorom Jean-Cleauda Junckerja narekuje politično usmeritev Evropske unije, vendar pa so vlade držav članic, tako Prodi, glasnejše. Najglasnejša je Nemčija – kot je dejal bivši predsednik Evropske komisije, je dovolj zgovorno dejstvo, da se je z grško krizo ukvarjal Berlin in ne Bruselj.

Prejšnji teden je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz sporočil, da bo odstopil s položaja, se vrnil v nemško politiko in prihodnje leto kandidiral na parlamentarnih volitvah. Ni znano, ali se bo potegoval za kanclerski položaj ali bi želel postati zunanji minister. V izjavi je poudaril, da si bo tudi v prihodnje prizadeval za evropski projekt. Britanski mediji, naklonjeni brexitu, pišejo, da se je s tem politično ravnovesje v Evropski uniji prevesilo v prid desno-sredinskih skupin, s čimer da bo Junckerjev položaj še dodatno oslabljen.