Trdil, da živi z 18 evri plače

FOTO: Skrita plat Fidela Castra: milijonar in ženskar, ki je ljubil cigare

T.L.
28. 11. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dolgoletni telesni stražar Fidela Castra je v knjigi opisal luksuzni način življenja kubanskega diktatorja Fidela Castra.

Reuters
V bazenu na Poljskem

Fidel Castro je trdil, da je edini luksuz, ki si ga privošči, kajenje slovitih cigar. Da nima časa za užitke, da so počitnice "buržujske" in da živi v ribiški koči.

Trdil je, da živi z 18 evri na mesec

Vse skupaj je bila le predstava za Kubance, ki so v resnici živeli v revščini in propadajočih hišah in omejitvah pri prehrani v času Castrove vladavine. Ko so v reviji Forbes, kjer redno sestavljajo lestvice najbolj bogatih ljudi, leta 2006 Castra uvrstili med najbogatejše "kralje, kraljice in diktatorje", je jezni Castro vztrajal, da živi s plačo, ki znaša dobrih 18 evrov na mesec. Ko pa je leta 2014 Castrov dolgoletni telesni stražar Juan Reinaldo Sanchez - služil mu je kar 17 let - napisal knjigo o Castrovem skritem življenju, je v njej zapisal, da je vreden dobrih 94 milijonov evrov. Sanchez je sicer umrl leta 2015 v Miamiju, star pa je bil 66 let. 

Reuters

Izvidnica za ribe

Sanchez je v knjigi, o kateri po Castrovi smrti zdaj poroča britanski Daily Mail, opisal razkošen življenjski stil El Comandanta, ki je imel tudi zasebni otok, pravi raj na zemlji.Opisuje njegove ribiške izlete, kjer je ribaril v kristalno čisti vodi. Na ribarjenje se je menda rad opravil v svojem čolnu, ki ga je napolnil z dragocenim viskijem in škampi. Pred Castrovim prihodom je moralo njegovo osebje pregledati zaliv in najti območja, kjer se je tistega dne zadrževalo največ rib.

Reuters
Fidel v akciji.

Na otoku Cayo Piedra je Castro gostil slavne goste in jim razkazoval laguno, ki je bila polna delfinov ter želv. Posedoval je več domov, eden v Havani s kegljiščem na terasi, osebno bolnišnico in notranjim igriščem za košarko. Ob morju je imel vilo z bazenoma, eden je bil masažni, in savno.

Zaupal le mlečnim izdelkom svoje krave 

Castro se je nadvse bal, da bi ga zastrupili s hrano, tako je vse, kar je pojedel, izviralo od lokalnih dobaviteljev ali pa so mu jo pošiljali njegovi bogati prijatelji iz tujine. Imel je svojo kravo, od katere so izvirali vsi mlečni izdelki, ki jih je zaužil. In ne le on, vsak od njegovih otrok je imel svojo kravo, piše Sanchez.

Castro je imel tudi bivalno enoto, kjer se je srečeval s svojimi ljubicami. S štirimi različnimi ljubicami je imel po trditvah Sancheza vsaj devet otrok. Med njegovimi ljubicami naj bi bila tudi italijanska igralka Gina Lollobrigida, menda pa je imel rad mlada kubanska dekleta. Ne glede na njihovo poreklo. Ena od ljubic, tedaj 19-letna Marita Lorenz, je načrtovala, da bo Castra ubila, vendar se je načrt izjalovil. Sicer pa tudi poroka ni Castra ustavila pred ljubezenskimi avanturami.