El Comandante

FOTO: Umrl je dolgoletni kubanski voditelj Fidel Castro

G.G./STA
26. 11. 2016, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kubanski predsednik in vodja komunistične revolucije Fidel Castro je umrl v petek v starosti 90 let, je objavila kubanska televizija. Zaradi slabega zdravja se je iz javnega življenja umaknil že leta 2006 in na čelo države imenoval svojega brata Raula Castra.

Reuters
Fidel Castro med intervjujem leta 1971 v Havani.
Na Kubi so razglasili devetdnevno žalovanje. Pogrebna slovesnost bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago de Cuba.

Poveljnik kubanske revolucije je umrl nocoj ob 22.29," je sporočil predsednik Raul Castro pozno zvečer na kubanski televiziji in napovedal, da ga bodo kremirali danes. V državi bo nekaj dni veljalo žalovanje. Izjavo je končal z revolucionarnim sloganom "Proti zmagi, vedno!".

Fidel Castro je bil na čelu enopartijske komunistične Kube med letom 1959 in 2006. Njegovi podporniki trdijo, da je Kubo vrnil ljudem, nasprotniki pa ga obtožujejo zatiranja opozicije. Odkar je bratu predal oblast se je redko pojavljal v javnosti, nazadnje 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

Castro se je v zgodovino zapisal tudi kot človek, ki se je s svojim komunističnim režimom pred nosom ZDA zoperstavil desetim ameriškim predsednikom. Preživel naj bi več kot 600 poskusov atentatov.

Raul posodablja Kubo

Njegov brat Raul Castro je februarja 2008 tudi uradno postal kubanski predsednik, aprila 2011 je prevzel še vodenje kubanske komunistične partije. Za cilj si je postavil "posodobitev" kubanskega socialističnega gospodarstva in uvedel številne spremembe. Med drugim je Kubancem dovolil imeti v posesti hiše in avtomobile ter otoplil odnose z ZDA. S predsednikom ZDA Barackom Obamo je decembra 2014 sklenil dogovor za izpustitev političnih zapornikov na Kubi in obnovitev diplomatskih odnosov med državama.