INOVACIJE

Krave pomolzejo kar na paši

Janja Ambrožič, Dolenjski list
25. 11. 2016, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Toni Kukenberger je za premično molzišče prejel naziv najbolj inovativnega mladega kmeta leta po izboru Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine.

J. A.
Toni Kukenberger je tehnično zelo spreten že od otroštva.

»Ta naziv je največje priznanje, kar sem jih kdaj dobil,« je povedal 29-letni univerzitetni diplomirani inženir zootehnike iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Dobrih 20 hektarjev veliko kmetijo je od starega očeta prevzel pred petimi leti.

»Kmetija je premajhna, da bi lahko preživela z oddajo mleka, zato sem se odločil še za predelavo,« je pojasnil Toni. V tem času je kmetija, na kateri imajo 20 krav rjave pasme, močno napredovala: prenovili in dozidali so hlev ter hkrati pridobili še certifikat za ekološko pridelavo in predelavo. To pomeni, da mora biti živina na paši vsaj pol leta, in ravno zaradi tega je nastala tudi inovacija, s katero je Toni prepričal strokovno in laično javnost na izboru.

Mobilno molzišče

»Ker so naši pašniki od hleva oddaljeni okoli 300 metrov, krave pa je treba molsti dvakrat na dan, je nastalo prevozno molzišče,« je povedal in na dvorišče pripeljal prikolico z vhodno in izhodno dvižno klančino ter stojišči za štiri krave. »Molžo bi sicer v hlevu hitreje opravili, saj na prikolici ni 'fiksne' vode in elektrike, tam imamo agregat, nam pa zato krav dvakrat na dan ni treba gnati v hlev.«

J. A.
Na Kukenbergerjevi domačiji živijo štiri generacije.

Načrtujejo sirarno

Toni je hvaležen za podporo ženi, staršem, starim staršem in ženinim staršem. »Vsi mi pomagajo, drugače ne bi šlo,« je priznal in dodal, da je dela ogromno, vsaj za štiri, problem pa je v tem, da ni prihodka za toliko ljudi.

»V prihodnje bi rad ustvaril normalen dohodek vsaj za tri. Trenutno smo še v fazi velikih investicij, saj se razvijamo, in eden od ciljev je gradnja sirarne, ki bo omogočila lažje delo in večji obseg predelave.« Že zdaj v njihovi mali ekosirarni nastaja veliko različnih izdelkov, imajo zelo razpršeno prodajo, velik del izdelkov gre v šole in vrtce v okolici, nekaj prodajo doma in tudi v trgovinah v Trebnjem, Ljubljani in Novem mestu, izdelke imajo v gostilnah Rakar in Repovž, pripravljajo pa se na spletno prodajo.

Kravam postavili "čohalnik"

S prenovo hleva so optimizirali čas, ki ga porabijo za dnevno oskrbo živine, kar pomeni, da se lahko več posvečajo predelavi in prodaji. Njihov novi hlev, v katerem so krave in telice izpuščene, je res eden lepših; ima malo sten, vetrno zaščito, avtomatsko čiščenje iztrebkov, skoraj nobenega vonja … V oči pade zelena metlica sredi hleva. »To je pa naprava za čohanje,« je pojasnil Toni.