Počivaj v miru

Tragedija je vzela kolesarja Lojzeta

Sašo Avramovič
25. 11. 2016, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenske ceste so na žalost znova terjale krvni davek. V prometni nesreči, ki se je predvčerajšnjim zgodila v Hotavljah, je po naših informacijah umrl 69-letni Lojze Oblak.

KZS
Lojze Oblak je bil športnik z veliko začetnico

Sašo Avramovič
Tragični dogodek se je zgodil na križišču pri mostu v Hotavljah.

Nesreča nikoli ne počiva in usoda na žalost nikoli ne izbira. Vsi smo krvavi pod kožo in prav vsakomur izmed nas se lahko zgodi kaj takega, kar se je zgodilo 69-letnemu Lojzetu Oblaku iz Gorenje vasi. Predvčerajšnjim popoldne se je, tako kot skoraj vsak dan, odpravil kolesarit. Kolesarjenje je bilo namreč njegova strast, med drugim je bil tudi glavni pobudnik vsakoletnega kolesarskega vzpona na Blegoš, ki ga organizira Športno društvo Marmor Hotavlje, v katerem je bil dolga leta član.

Vračal se je proti domu

Lojze naj bi se, kot predvidevajo v športnem društvu, v sredo odpravil na Slajko, hrib nad Hotavljami, na katerega je, tako za trening, zelo rad »plezal« s kolesom. Ko se je nato vračal proti domu, je iz stranske poti prispel do glavne ceste Gorenja vas–Žiri, nato pa je nameraval zaviti levo, a je v tistem trenutku v križišču pri mostu močno počilo. Vanj je trčil 27-letni voznik avtomobila, ki je pripeljal po glavni cesti v smeri Žirov. Gre za izredno nevarno križišče, poleg tega je bila že tema, saj se je nesreča zgodila malo po peti uri. Oblaku na žalost ni bilo več pomoči, umrl je na kraju nesreče. Regionalna cesta je bila dlje časa zaprta, policisti pa so, kot nam je sporočil Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj, ogled kraja nesreče končali pozno zvečer.

Arne Istenič
Bil je glavni pobudnik vsakoletnega kolesarskega vzpona na Blegoš.

Tudi odličen tekač

Prijatelji, klubski kolegi in znanci najdejo o pokojnem le lepe besede. »Bil je vedno dobre volje, imel je vedno veliko energije,« nam je povedala domačinka iz Hotavelj. V Športnem društvu Marmor Hotavlje so Oblaka opisali kot zavzetega športnika z veliko začetnico. »Za Poljansko dolino in tudi širše lahko rečemo, da je bil Lojze navdih za rekreacijo in športne prireditve. Njegovi volja, energija, znanje in izkušnje bodo prav gotovo navdih za športne zanesenjake na Hotavljah in v Poljanski dolini,« so dodali. Lojze ni bil le odličen kolesar, ampak tudi gorski tekač, udeleževal se je triatlonov ...  »V prvih letih triatlona jeklenih v Bohinju je bil večkratni zmagovalec. Zaradi tega se ga je tudi prijel vzdevek Jekleni Lojze,« so še pojasnili v omenjenem društvu.  

Arne Istenič
Leta 2011 se je udeležil tudi Ljubljanskega maratona

Priznanje kolesarske zveze

Bil je tudi član športnega društva BAM.Bi, v katerem so se včeraj na svoji spletni strani in facebooku profilu odzvali na tragični dogodek. »Lojze se je društvu priključil leta 2002 in se je redno udeleževal večine aktivnosti ŠD BAM.Bi, tekmovalno pa je bil zelo uspešen v pokalu Slovenije in na državnih prvenstvih. Lansko leto je prejel tudi priznanje Kolesarske zveze Slovenije za prispevek h kolesarskemu športu in dolgoletno aktivnost. Vsestranski športnik je bil rad v dobri družbi oziroma je sam znal poskrbeti, da je bilo dobro v družbi z njim. Med bam.biji bo praznino, ki je nastala z njegovim slovesom, nemogoče zapolniti. Za vedno bo ostal v spominu kot velik človek. Počivaj v miru, Lojze,« so zapisali.

»Med prijatelji je bil poznan kot odprt človek s posluhom za sočloveka in pobudnik številnih aktivnosti. Slovensko kolesarstvo je izgubilo človeka, njegova dejanja in misel nanj pa bodo ostali večni,« so misli na svoji spletni strani strnili v Kolesarski zvezi Slovenije.