Dan odprtih vrat

Pahorjeva dinastija: Odslej sprejemi kar po domače?

Luka Tetičkovič
25. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ob počastitvi dneva Rudolfa Maistra so v uradu predsednika republike odprli vrata obiskovalcem. Približno 300 radovednežev je namesto gospodarja sprejela kar njegova družina.

STA
Iz urada predsednika republike so sporočili, da je ob Pahorjevi odsotnosti njegova družina vselej lepo sprejeta s strani obiskovalcev.

Obiskovalce je v imenu predsednika republike, ki je na prvem uradnem obisku v Iranu, gostila gospa Tanja Pečar, so po dogodku zapisali v uradu predsednika republike. »Gospa Tanja Pečar in sin Luka Pečar Pahor sta v sproščenem vzdušju obiskovalcem odgovarjala na številna vprašanja, povezana z delovanjem predsednika republike, pa tudi o njihovem družinskem življenju. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred predsedniško palačo, največ zanimanja pa so požela protokolarna darila, ki jih predsednik republike sprejema ob državnih obiskih.«

STA
Po očetu Luka ni dobil le oči in nasmeha, temveč tudi predsedniško držo.

Približati delo urada predsednika republike

Patricija Šašek, komunikacijska strateginja: "Če je Pahor za svoj prvi mandat opravljal različna dela državljanov, bodo v drugo državljani lahko opravljali njegovega."

V sporočilu za javnost so še navedli, da je glavni cilj tovrstnih obiskov »odpreti vrata predsedniške palače obiskovalcem ter ob tem približati delo urada predsednika Republike Slovenije in njegovih sodelavcev širši javnosti«. Na naše dodatne poizvedbe pa so po elektronski pošti dodali: »Kolikor je nam znano, je to edinstven primer v svetu, da obiskovalci v predsedniški palači obiščejo tudi osebno in delovno pisarno predsednika republike, kjer osebno odgovarja na vprašanja.«

Tanja in Luka nista zaposlena

»Pristojnosti predsednika Republike Slovenije so zakonsko določene in se ne morejo deliti po 'lovsko' na družinske člane. Odprto ostaja pravno vprašanje, ali sta prva dama in sin zaradi tega v delovnem razmerju z državo,« se sprašuje komunikacijska strateginja Patricija Šašek.

»Seveda je popolnoma jasno, da vodenje obiskovalcev po predsedniški palači ni opravljanje državniških dolžnosti oziroma nadomeščanje opravljanja dolžnosti predsednika,« so pojasnili v uradu in dodali, da sta Pahorjeva žena in sin obiskovalce sprejela v spremstvu generalne sekretarke urada predsednika. »Kadar je predsednik Pahor odsoten, se je izkazalo, da je njuno sodelovanje pri ogledu palače in odgovarjanje na vprašanja zelo lepo sprejeto«, saj baje obiskovalce zelo zanima tudi osebno življenje prve slovenske družine.

Spontana praksa

»Brez dvoma gre za spontano prakso in precej inovativno, moram priznati,« je ocenila Šaškova. »Tak pristop, ko zakonska partnerica in sin v imenu inštituta predsednika države sprejemata goste na dnevih odprtih vrat, sicer bolj spominja na dinastični cirkus razvpitih in slavnih evropskih dvorov,« sklepa Šaškova, pri čemer meni, da smo slovenski volivci dovolj tolerantni, da bomo tudi ob morebitnem naslednjem Pahorjevem mandatu še naprej lahko deležni tovrstnih provokacij.