Posiljevanje

Aretirali več ljudi zaradi posebne droge

uk
25. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Drogo so prodajali po vsej Srbiji, dobili pa so jo samo posebni, tako imenovani VIP-kupci, ki jih policija še išče.

Profimedia
4 kapljice so dovolj, da se posilstva ne spomnimo.

Brez vonja in okusa

Po zaužitju se GHB hitro absorbira iz prebavil, učinek pa se pokaže 15 minut po zaužitju in traja do štiri ure, seveda pa je to odvisno od vnesene količine.

Droga za posiljevanje GHB je navadno v tekočem stanju, že nekaj kapljic pa je dovolj, da se žrtev ne more braniti in da se naslednji dan posilstva niti ne spomni. Ali se vsaj ne spomni podrobnosti, mnogo ljudi, ki je bilo posiljenih na takšen način, pa misli, da so bili samo tako močno alkoholizirani

Aretacije

Policija v Srbiji je med aretacijami zaplenila večje količine tovrstne droge, zraven pa so našli še seznam ljudi, ki so drogo kupovali. Neimenovani vir s policije je dejal, da naj bi drogo prodajali samo določenim ljudem, ki so bili na tako imenovanem VIP-seznamu. Seveda imena kupcev niso bila prava, a bi tudi psevdonimi lahko pripeljali do novih aretacij. Policisti so še sporočili, da so kupci za 10 mililitrov tekočine plačali okoli 20 evrov. 

GHB

4-hidroksi butanojska kislina, natrijev oksibat ali GHB je naravno prisotna substanca v centralnem živčnem sistemu, kjer deluje kot živčni prenašalec.

Beograjski klubi

Neimenovani policijski vir je še razkril, da je droga najpogosteje končala v beograjskih klubih. Policija zdaj mrzlično išče še ostale sodelavce in stranke, ki so bili povezani v mrežo. Vpleteni niso želeli povedati, od kod so dobivali drogo, branili pa so se tako, da so dejali, da so jo imeli za osebno uporabo, za stimulacijo in dvigovanje razpoloženja. Trenutno naj bi policija aretirala Uroša Kosanovića (33), Slavka Vraničića (34), Željka Radujkovića (27) in Dragana Naskovića (44), pri katerih so našli 1,9 litra droge GHB, devet gramov amfetamina in sedem mililitrov ketamina. V Naskovićevem stanovanju so pozneje našli še 10 steklenic GHB in še 2,33 litra te droge. Policija sumi, da so preprodajalci prodajali drogo ljudem na estradi, ki so jo uporabljale za orgije.

Od tri do štiri kapljice 

GHB nima okusa niti vonja in že štiri kapljice so dovolj, da povzroči zastrupljenost. Droga je dovolj močna, da se posiljena oseba posilstva ne spomni. Kapljice navadno dajo v pijačo, vendar je žrtev zaradi omenjenih lastnosti ne more zaznati.