Tegobe Evropske unije

Če Nemčija in Francija ne bosta začeli poslušati, bo to konec

J.P.
17. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropska unija bo razpadla, če bosta Nemčija in Francija še naprej gluhi za ljudske skrbi, svari francoski premier.

Reuters
Odgovornost leži na plečih Nemčije in Francije, meni Manuel Valls.

Francoski premier Manuel Valls meni, da Evropski uniji grozi razpad. Odgovornost leži na plečih Nemčije in Francije, zato pravi, da morata državi sodelovati, da bi spodbudili gospodarsko rast.

Obe državi, tako Valls, pogosto na nasprotnih bregovih, a vseeno os, okoli katere se vrti Evropska unija, morata skupaj opraviti z begunsko krizo, pomanjkanjem solidarnosti med državami članicami, brexitom in terorizmom.

Tako brexit kot zmaga Donalda Trumpa sta zanj zadostna pokazatelja, da je potrebno poslušati jezne državljane, ki se bojijo terorizma in islamizacije Evrope.

Teža odgovornosti

»Evropi grozi razpad,« je dejal na dogodku, ki ga je organiziral časopis Sueddeutsche Zeitung. »Nemčija in Francija imata veliko odgovornost.« Kot je dejal, mora Francija še naprej odpirati vrata svojega gospodarstva, nenazadnje tudi z zmanjšanjem obdavčitve dohodkov pravnih oseb, Nemčija in celotna Evropska unija pa povečati naložbe za boljšo gospodarsko rast in izboljšati obrambo. Valls nadalje nasprotuje britanski nameri, da bi kljub odhodu iz Evropske unije imela dostop do njenega trga, obenem pa omejila priseljevanje iz območja unije. »Če imajo vse prednosti Evrope brez neprijetnosti, potem dajemo prostor za izstop tudi drugim,« je dejal. Imigracija je bil eden od glavnih razlogov, da so Britanci glasovali za brexit; Valls zato meni, da mora Evropska unija spet prevzeti nadzor nad svojimi mejami.

Strahu je treba prisluhniti

Tako brexit kot zmaga Donalda Trumpa sta zanj zadostna pokazatelja, da je potrebno poslušati jezne državljane, ki se bojijo terorizma in islamizacije Evrope. Kar za Francijo pomeni, da bi lahko v prvem krogu predsedniških volitev zmagala Marine Le Pen, voditeljica Nacionalne fronte. Trumpova zmaga je le izboljšala njeno izhodišče.