Dogovor z Avstralijo

V ZDA prihajajo novi begunci

K.A./STA
13. 11. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstralija in ZDA so se danes dogovorile o enkratni preselitvi več sto beguncev iz avstralskih begunskih taborišč, ki so trenutno na pacifiških otokih, v ZDA.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Nekateri od beguncev že več let čakajo na razrešitev papirjev in odločitev avstralske vlade. Avstralski premier Malcolm Turnbull je poudaril, da gre le za enkratni dogovor o že sprejetih beguncih, ki trenutno čakajo v taboriščih. Na novo prispelih beguncev pri premestitvi v ZDA ne bodo upoštevali.

"Naša prioriteta je preselitev žensk, otrok in družin," je še dejal Turnbull. Ni pa povedal točne številke beguncev, ki jih bodo premestili v ZDA. Pojasnil je le, da bodo preselitve potekale pod nadzorom Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

Avstralija že od leta 2013 ne sprejema več beguncev, ki želijo priti v državo preko morja. Za begunce iz vseh koncev Azije, ki pridejo po tej poti, je avstralska vlada organizirala več begunskih taborišč na pacifiških otokih. V dogovoru bodo preselili begunce iz taborišča na Nauruju in Papui Novi Gvineji. Po zadnjih približnih ocenah, naj bi v obeh taboriščih bivalo približno 1500 beguncev.