NAPADI

Francija se spominja 130 žrtev terorističnega napada

K.A./STA
13. 11. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je z odkritjem spominske plošče na stadionu Stade de France začel današnje komemoracije v spomin na žrtve terorističnih napadov, ki so 13. novembra lani pretresli francosko prestolnico in v katerih je bilo skupno ubitih 130 ljudi, 493 pa ranjenih.

Instagram

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je odkritje spominske plošče na stadionu potekalo brez posebnih govorov. Hollande bo zatem z županjo Pariza Anne Hidalgo podobna spominska obeležja odkril še v lokalih, kjer je skupno sedem privržencev džihadistične skupine Islamska država izvedlo najhujše teroristične napade v zgodovini Francije.

Spominska plošča na Stade de France je posvečena 63-letnemu Manuelu Diasu, ki je bil žrtev samomorilskih napadalcev, ki sta se razstrelila pred stadionom, na katerem je tedaj potekala nogometna tekma med reprezentancama Francije in Nemčije.

Medtem se je začelo obleganje ostalih napadalcev, ki so streljali po barih in lokalih v prestolnici ter v koncertni dvorani Bataclan uprizorili pravcati pokol. Samo tam je bilo ubitih 90 ljudi.

V tej dvorani je imel v soboto zvečer koncert britanski glasbenik Sting, danes pa bo tam potekala zaključna spominska slovesnost.

Stingov koncert v prenovljeni dvorani, ki je bila vse od napada zaprta, je bil po poročanju AFP nabit s čustvi. Začel ga je z minuto molka v spomin na žrtve napadov v Parizu. "Nikoli jih ne bomo pozabili," je dejal.

Mnoge so prevzele solze že ob njegovi prvi skladbi Fragile, še posebej, ko je pel, da "nasilje ne prinese ničesar dobrega in nikoli ne bo". Vseeno je potem dvorano spravil na noge s svojim "sporočilom v steklenici" (Message in a Bottle) in potem mnogimi drugimi, še poroča AFP.

Napadi so globoko zarezali v francosko politiko in družbo, oblasti so med drugim uvedle izredne razmere, ki so še vedno v veljavi. A premier Manuel Valls je v soboto zatrdil, da se Francija ne bo vdala in da bo islamski terorizem poražen, četudi bodo teroristi zelo verjetno spet udarili. "Toda, da, imamo sredstva, da se upremo in moč, da zmagamo. Mi Evropejci bomo premagali islamski terorizem," je poudaril Valls.