Azilna politika

Avstrija se vse bolj otepa beguncev

K.A./STA
13. 11. 2016, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka, ki prihaja iz ljudske stranke (ÖVP) je začel pritiskati na socialdemokratskega kolega, obrambnega ministra Hansa Petra Doskozila, da bi moral čimprej uresničiti dogovore glede migracijske in azilne zakonodaje.

Reuters

Sobotka je opozoril, da so pričakovanja ljudi jasna, zdaj pa da je na vrsti Doskozil, da postane aktiven pri iskanju rešitev.

Notranji minister je opozoril, da je njihov predlog že dolgo časa na mizi. Načrt predvideva strožje sankcije za prosilce za azil, če bi tajili svojo pravo identiteto. Zaostrili bi tudi kazni tistim, ki kljub pravnomočni odločbi o zavrnitvi prošnje za azil in o izgonu ne bi zapustili države oz. bi se znova vanjo vrnili.

Pospešiti nameravajo tudi postopke ugotavljanja pravice do azila, zlasti tistim prosilcem, ki bi bili obsojeni zaradi kaznivega dejanja. Prav tako želi Sobotka v zakon zapisati zgornjo mejo števila prosilcev za azil, ki bi jih bila Avstrija pripravljena sprejeti. Za letos naj bi bila ta številka 37.500, v prihodnje pa nižja.

Zakon naj bi v parlament poslali najkasneje v začetku decembra. A kot zdaj opozarja Sobotka, mu nasproti stoji predvsem obrambni minister, ki da meni, da so v zakonu nepravilnosti in da so usmeritve pri reševanju azilne problematike napačne. Vendar pa naj bi bilo to povezano predvsem z znotrajstrankarsko politiko socialdemokratov. Rešitev pa bi po njegovem morala priti čimprej, je menil notranji minister v pogovoru z agencijo APA.