V PARIZu po napadih

Sting po letu dni v dvorani Bataclan, koncert zmotil incident

K.A./STA
13. 11. 2016, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanski glasbenik Sting je v soboto zvečer v Parizu s koncertom znova odprl prenovljeno dvorano Bataclan, kjer je bilo lani v terorističnem napadu pobitih 90 ljudi.

Instagram

Koncert je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nabit s čustvi, a ga je zmotil tudi incident, ko varnostniki v dvorano niso spustili glasbenikov Eagles of Death Metal.

Ameriška skupina Eagles of Death Metal je v dvorani koncertirala, ko so 13. novembra lani udarili teroristi. A vmes so postali nezaželeni, ker je frontman skupine Jesse Hughes enkrat namignil, da naj bi bili za napad odgovorni tudi muslimanski varnostniki, ki da naj bi bili sodelovali z napadalci.

Direktor Bataclana Jules Frutos je bil zaradi tovrstnih izjav ogorčen in ko sta v soboto na Stingov koncert hotela dva člana te ameriške glasbene zasedbe, so jim varnostniki to preprečili. "Prišla sta, jaz sem ju vrgel ven. So stvari, ki jih ni mogoče oprostiti," je po poročanju AFP dejal Frutos.

"Vsake par mesecev daje te neverjetne in napačne izjave. To je norost, da se naše varnostnike obtožuje, da so sodelovali s teroristi. Dovolj. Temu je treba narediti konec," je še dejal.

Hughes sicer velja za desničarskega rokerja in tudi podpornika novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Obtožb, da naj bi bili med sodelavci napadalcev v Bataclanu tudi varnostniki, ni podprl z nobenimi dokazi. Podobno je tudi izjavil, da se je pred dvorano, ko je tam potekal napad, zbrala skupina muslimanov in proslavljala, še navaja AFP.

Menedžer Eagles of Death Metal Marc Pollack je sicer kasneje za tednik Billbord zanikal, da naj bi Hughes skušal vstopiti na koncert Stinga in da gre za napačne informacije.

Koncert Stinga je bil sicer po poročanju AFP nabit z emocijami. Začel ga je z minuto molka v spomin na 130 žrtev napadov, ki so jih tisti dan po Parizu izvedli privrženci džihadistične skupine Islamska država. "Nikoli jih ne bomo pozabili," je dejal zbranim, ki je ves čas med koncertom nagovarjal v francoščini.

Mnoge so prevzele solze že ob njegovi prvi skladbi Fragile, še posebej, ko je pel, da "nasilje ne prinese ničesar dobrega in nikoli ne bo". Vseeno je potem dvorano spravil na noge s svojim "sporočilom v steklenici" (Message in a Bottle) in potem mnogimi drugimi, še poroča AFP.

Stingov koncert je bil sicer eden vrhuncev obeleževanj obletnice krvavih napadov v francoski prestolnici pred letom dni. Tragedije so se spomnili tudi v petek, ko na nogometni tekmi med Francijo in Švedsko na stadionu Stade de France, enem izmed prizorišč lanskih napadov.

Napadi so globoko zarezali v francosko politiko in družbo, oblasti so med drugim uvedle izredne razmere, ki so še vedno v veljavi. V napadih je umrlo 130 ljudi, 493 jih je bilo ranjenih. V krvavi noči je umrlo tudi sedem napadalcev.