"Odmevna" presaditev

Uho ima na roki, ne pa še na glavi

S.R.
10. 11. 2016, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kitajskemu zdravniku je uspel preboj na področju kirurgije, na pacientovi roki mu je uspelo vzgojiti povsem novo uho. Moški, ki je po prometni nesreči potreboval obsežno plastično operacijo, ima zdaj upanje, da bi mu uhelj presadili tja, kjer mu je tudi mesto.

Reuters

Moški z vzdevkom gospod Ji je po lanskoletni prometni nesreči prestal več operacij. Obnovili so mu že ličnice in kožo na obrazu, ni pa se mogel sprijazniti z izgubo desnega ušesa, ki mu ga je med nesrečo odnesla cesta. Ko se je poskušal z zdravniki posvetovati o konvencionalnih metodah zdravljenja, so mu ti predlagali, naj stopi v stik s priznanim kirurgom Guom Shuzhongom, ki naj bi sicer leta 2006 izvedel prvo presaditev obraza na Kitajskem. 

»Izgubil sem eno uho, zaradi česar sem se vedno počutil nepopolnega,« pravi Ji. Zdaj se bo morda končno znebil tega občutka, saj je Shuzhongu uspelo iznajti metodo, na podlagi katere mu je novo uho vzgojil kar na roki.

V bolnišnici Xi'an so Jiju najprej pod kožo na desni podlakti vstavili vsadek, s katerim so mu kožo raztegnili, nato pa so mu na to mesto vsadili hrustanec, ki so ga vzeli iz njegovih reber in ki naj bi bil osnova za rast novega ušesa. Kirurg Guo je dejal, da je bil to najtežji in najbolj zapleten del operacije.

V zadnji fazi, ki jo bodo izvedli v naslednjih mesecih, bodo s podlakti to umetno vzgojeno uho odstranili in jo s tehniko žilne anastomoze presadili na glavo pacienta.

Kakšen bo rezultat tega posega bo jasno šele čez štiri mesece. Če bo gospod Jiju bolnišnico zapustil z novim ušesom na glavi, gre pričakovati, do bodo roke v prihodnosti gostile vse vrste človeških organov.